Вицепрезидентът Илияна Йотова подписа днес указ за придобиване на българско гражданство от д-р Абдулах Заргар, който беше принуден да напусне поста директор на болницата в Исперих след 8 години заради законова промяна, според която чуждестранни граждани не могат да бъдат назначавани на подобна позиция.

Решението за предоставяне на гражданство на д-р Заргар е взето след запознаване на вицепрезидента с направеното на 29 януари 2021 г. предложение от министъра на правосъдието и доклад на Комисията по българско гражданство.

Вчера в Администрация на президента бяха получени и последните становища на ангажираните в производството институции, в това число и от службите за сигурност.

Опитът на лекаря, който е иранец по произход, да получи български паспорт се проваля заради присъда за недекларирани пари при влизането му у нас. Сега отново е подал документи. След излъчването на телевизионен репортаж от Министерството на правосъдието са внесли в президентската институция предложение за издаване на указ за придобиване на гражданство от д-р Абдулах Заргар.

Д-р Абдулах Заргар е роден в град Шабестар, Иран, през 1969 г. Произхожда от фамилия на потомствени бижутери, оттам идва и името му - Заргар, което в превод означава златар. Той самият също е имал ювелирен магазин, но разбира, че призванието му е друго. Дипломира се като лекар в Медицинската академия в Москва. Специалността му е "Ортопедия и травматология", но има квалификация и по "Здравен мениджмънт". Работил е в болници в Турция, Франция, Германия и Великобритания, така че не е изненадващо, че владее 7 езика. Премества се да живее и да лекува в България преди 17 години.