Икономистът Илиян Михов е българинът, заразен с коронавирус в Сингапур, за когото обявиха от Министерството на външните работи. Новината беше съобщена от престижното висше бизнес училище INSEAD, където той е декан. 

В негово отсъствие зам.-деканът и декан по иновациите Петър Земски ще изпълнява длъжността.

Михов се намира в стабилно състояние и в добро настроение, се казва още в съобщението. В момента той е поставен в изолация в сингапурска болница. В пълно съответствие с установите процедури за проследяване на контакти, всички, които са общували отблизо със сънародника ни, са пуснати в задължителен отпуск.

За последно Михов бил в кампуса на INSEAD на 9 март, след което пътувал до Франция. До 12 март той е бил в европейския кампус на ВУЗ-а в град Фонтенбло. Пътувал обратно за Сингапур в петък, 13-и март. В събота Михов усетил първи симптоми и веднага отишъл да си направи тест в Националния център по инфекциозни заболявания в Сингапур. В неделя излязъл положителен резултат за COVID-19.

Заради разпоредби във Франция европейският кампус е трябвало да бъде затворен, заедно с училища и университети в цялата страна. Персоналът и преподавателите в INSEAD преминават към дистанционна работа. Всички, които са били в контакт с Михов там, също са инструктирани да следят внимателно температурата и здравето си през следващите седмици.

Снимка: insead.edu

През 2010 година макроикономистът Илиян Михов беше предложен за вицепремиер от Бойко Борисов, но отказа, след като бившият премиер Иван Костов заяви, че кандидатурата му "носи елемент на тревога, защото той говори за хлабав борд".

"Той не познава добре обстановката в България и не познава регулативните механизми на БНБ - тя има много и добри механизми да влияе", заяви още тогава Костов.