Близо до сръбското село Гостун днес официално беше отбелязана 20-годишнината от катастрофата при река Лим, в която загинаха 12 български деца от Свищов.

Събитието започна със заупокойна молитва. В памет на загиналите деца пред монумента "Ангелите от Лим" и паметника "Дванадесетте рози" бяха поднесени венци и цветя, предава БТА.

Снимка: БТА

На отбелязването присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, тогавашният президент на Черна гора Филип Вуянович, българските посланици в Черна гора и Сърбия Стефан Димитров и Петко Дойков, кметът на община Свищов Генчо Генчев, кметът на община Биело поле Петър Смолович, кметът на община Приеполе Драго Попадич.

Снимка: БТА

Присъстващите посетиха паметника "Дванадесетте рози" в Биело поле, издигнат от черногорците в памет на всяко от загиналите деца, където положиха венци и цветя.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Един от най-важните човешки уроци е да пазим доброто у нас, така както ни го показаха спасителите от Лим, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в Биело поле.

"Преди 20 години България изтръпна от болка и се събуди потопена в скръб, която с нищо не можеш да заличиш, защото родината ни загуби свои деца. Една велика трагедията спря техния полет, унищожи тяхното детство и само паметникът пази спомена за тях", допълни Илияна Йотова, цитирана от БТА.

Тук съм заедно с българската делегация и българските посланици в три държави, за да благодарим на всички доброволци, спасители, пожарникари, водолази, лекари, които направиха и невъзможното, за да спасят и малкото оцелели от катастрофата, каза тя.

Снимка: БТА

По думите ѝ спасителите са знаели, че всяко тяхно действие е спасен човешки живот и са направили каквото са могли.

"Това са истинските хора сред нас и ние им дължим огромна признателност и благодарност. Никой не ги принуди, само дълбоката човещина ги хвърли във водите на Лим", каза Илияна Йотова.

Днес оцелелите са големи хора, имат семейства в Свищов и в България, но те винаги ще останат свързани с хората от Биело поле, които ги спасиха. За другите остана само споменът на всички техни близки, посочи вицепрезидентът.

Сигурни сме че всичко, което можеше да бъде направено, е направено и знаем, че това може да бъде направено само от братя за братя, подчерта тя.

Илияна Йотова припомни, че спасителите на децата бяха наградени от президента Георги Първанов с най-високия символ "мадарски конник" и получиха документи за българско гражданство. По думите й "това е най-малкото, което можехме да направим".

Снимка: БТА

В търсене на истината през изминалите 20 години се създадоха трайни връзки между България, Сърбия и Черна гора - между Свищов, Приеполе и Биело поле, заяви кметът на община Свищов Генчо Генчев.

За дълбоко наше съжаление поводът, който ни е събрал, не е сред най-приятните, но в живота често се случва тъгата да ни сплотява и обединява най-силно, допълни той.

По думите му ужасът на това злокобно нещастие се е запечатал в съзнанието на всеки, който го е преживял. Този спомен никога няма да избледнее, защото няма по-голяма болка от загубата на дете, заяви той.

В резултат на усилията на родителите в България беше променена нормативната уредба, регламентираща превозите на ученици, с цел гарантиране на тяхната сигурност и безопасност. Временна анкетна комисия работеше за изясняване на обстоятелствата, свързани с трагичната катастрофа и за предприемане на необходимите законодателни промени.

Снимка: БТА

Създаден беше Ситуационен център и постоянно действащ Кризисен щаб за действия при бедствия, който да осъществява координация между институциите и близките на пострадалите при извънредни ситуации. Извършени бяха промени в Закона за народната просвета и Закона за туризма, които да регламентират ученическите екскурзии, посочи Генчо Генчев.

Генчев изрази искрена благодарност към жителите на Биело поле и Приеполе, участвали пряко в спасителните действия.

Той благодари на местната власт в двата града и на правителствата на Сърбия и Черна гора за съпричастността до ден днешен, както и на българските институции, че засвидетелстват своето място и роля в разрешаването на проблеми, свързани с българското законодателство и реагират своевременно във всякакви извънредни ситуации.

По време на церемонията бяха припомнени имената на хората, участвали с риск за живота си в спасителните операции и настаняването на оцелелите. Представени бяха видеоматериали от архива на черногорски медии и БНТ за трагичния инцидент.

На мястото присъстваха пожарникари от Биело поле, които също отдадоха почит.

В Свищов също беше почетена паметта на 12-те деца, загинали преди 20 години в река Лим. В параклиса "Свети Дух", в гробищния парк в Свищов, свещеници отслужиха заупокойна литургия и панихида в памет на 12-те свищовски деца, намерили смъртта си в река Лим на 4 април 2004 година, на връщане от екскурзия в Дубровник.

Снимка: БТА

Семействата от Свищов, които основаха фондацията "Ангели от Лим" в памет на своите деца, посрещнаха скръбната годишнина в мълчание.

Представители на общинското ръководство поднесоха цветя пред гробовете на децата в Свищов и село Царевец. Заместник-кметът Анелия Димитрова прочете възпоминателно слово.