Община Свищов обяви снощи бедствено положение заради безводието. Засегнати са селата Българско Сливово, Горна Студена и Совата, частично са засегнати и селата Овча могила, Александрово, Червена, Драгомирово и Морава, съобщиха от местната администрация.

Компрометираната водопроводна мрежа и непрекъснатите аварии на напорния водопровод са причина за достигнатия краен предел на мощностите за подаване на вода към упоменатите населени места, уточняват от общината.

Уведомени са областният управител на област Велико Търново, министърът на вътрешните работи и съответните институции, които ще имат задължението и отговорността да съдействат при извънредната ситуация.

Областният управител инж. Георги Гугучков коментира пред БНТ, че проблемът всяка година се задълбочава.

Осигурена е питейна вода за село Караисен, днес предстои среща на Гугучков с местната власт в Свищов и Павликени, както и представители на ВиК.

Вчера обявиха бедствено положение и в община Своге. Над 12 000 души остават без вода, след като дебитът на река Искрецка намаля значително през последните 2 денонощия. Проблемът засяга град Своге, село Искрец, Свидня и част от село Церово.

Организирано е раздаването на питейна вода на 24 места.

По спешност трябва да се предприемат сондажи, правим всичко възможно, очакваме решителната намеса на държавата в лицето на ВиК-София-област, коментира заместник-кметът на Община Своге Илия Богданов.