Искам да чуя аргументите на съдиите, за да пуснат Полфрийман. Може пък да убедят и мен. Ние, жертвите, няма какво да коментираме. Нека тези, които са взели това решение, да обяснят мотивите си. Това заяви пред Dir.bg Христо Монов - бащата на убития преди 12 години Андрей Монов.

"Нека тези съдии, взели това решение, да застанат с лицата си, с имената си и да защитят решението си. Нека убедят хората, че решениeто им e справедливо. Какво излиза - убиец да си в България. Убиецът не признава вината си, но това не пречи да излезе близо 1/3 по-рано от пълната си присъда", добави Монов.

Припомняме, че Апелативният съд в София реши да освободи предсрочно австралийския гражданин Джок Полфрийман, осъден за убийството на Андрей Монов. Тричленен състав на Апелативен съд - София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, разгледа днес жалба срещу решение на Софийския градски съд, с което е оставена без уважение молба за предсрочно условно освобождаване на Полфрийман.

Апелативните магистрати намират жалбата за основателна и Полфрийман може да излезе на свобода. В случая са налице законовите основания за предсрочно условно освобождаване.

Полфрийман беше осъден на 20 години затвор, от които е излежал 12 години. Очаква се съдебният състав да публикува мотивите за предсрочното освобождаване.

През юли съдът отказа на осъдения за убийство австралиец да излезе по-рано от килията. Тогава магистратите бяха категорични, че той не се е поправил и превъзпитал докрай. Досието му е пълно с наказания и демонстрации на незачитане на реда зад решетките, стана ясно в съдебна зала.

Сега, два месеца и два дни по-късно, Полфрийман е освободен от горната инстанция.

Убийството на Андрей Монов бе извършено на 28 декември 2007 г. на площад "Света Неделя в София". Смъртта на Монов настъпва след нанесен с нож удар в гръдния кош, което засегнало левия бял дроб и сърцето. За това деяние Джок Полфрийман е признат за виновен и осъден на 20 години лишаване от свобода и общо 400 000 лв. обезщетение за причинени неимуществени вреди на родителите на Монов.

Към момента на убийството Монов е на 20 години и следва право, а Полфрийман на 21.

Андрей Монов е роден в семейството на Аксения и Христо Монови. Майка му е нотариус, а баща му е психолог. По време на убийството Христо Монов е заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето, а впоследствие и депутат в 42-рото Народно събрание, където е председател на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.