В края на втория месец на министерството в страната сме постигнали увеличение на заплатите в Спешна помощ в порядъка на 22%, което никак не е малко. Това заяви на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Христо Хинков след като по-рано на протест, организиран от синдикат "Защита" поискаха оставката му, както и на цялото правителство. 

Основната брутна месечна заплата на шофьор в центровете за спешна медицинска помощ ще бъде 1500 лева, като средното увеличение е с 258 лева, обясни заместникът на Хинков Бойко Пенков. Заплатата ще е в сила със задна дата от 1 август.

След договореното увеличение с 22% за работещите в спешната помощ, лекар с две специалност ще получава 3300 лева, каза още той, цитиран от БТА. Тази есен се планират разговори по новия Колективен трудов договор, но, за да има компенсирани промени за заплати, те трябва да се заложат сега, обясни той.

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че предложенията на синдикат "Защита" за увеличението на възнаграждения - на шофьор с 600 лева, с 500 лева на фелдшер, с 400 лева за лекари, с 330 лева на медицински сестри, са били представени на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество, но не са одобрени.

Сумите, предложени от синдикат "Защита", нахвърлят предоставените 30 млн. лева допълнително от държания бюджет, посочи той.

По-рано днес представители на синдикат "Защита" протестираха пред Министерския съвет. Заради несъгласието относно разпределението на допълнителните средства за възнаграждения, те поискаха оставката на цялото правителство.

Проф. Христо Хинков

Снимка: БТА

Зам.-министър Бойко Пенков

Снимка: БТА