На протест, организиран от синдикат "Защита", спешните медици поискаха оставката не само на здравния министър проф. Христо Хинков, но и на цялото правителство. 

На път за Министерството на здравеопазването протестиращите са получили покана за среща с експерти в Министерския съвет, но такава не се състоя. По думите на председателя на синдикат "Защита" Красимир Митов те не желаят среща, "тъй като видяхме каква каша забъркаха тези експерти", предаде БТА. 

Още снимки вижте тук >>> 

Протестиращите недоволстват, тъй като процентът на увеличение на заплатите е еднакъв за всички, а именно 22%. Така по думите им заплатите на шофьорите няма да бъдат достатъчно.

"Поне 1500 лева да направят заплатата на шофьорите, за да са доволни всички. Като спрат удръжките, чисто взимам 900 лева", каза пред БНТ Съби Хаджиев, шофьор на линейка. "Не може шофьор на линейка да взима 1000 лева. Редно е всеки един да си вземе заслуженото според професията си", допълни Елена Деянова, медицинска сестра.

Снимка: БТА

Протестът ще продължи докато не бъдат удовлетворени исканията. Ако това не се случи в скоро време, шофьорите "ще хвърлят ключовете на линейките", категоричен е Красимир Митов.

Заради протеста на синдикат "Защита" бе блокирано движението в района на Министерския съвет. Протестиращите скандираха "Оставка", след което се отправиха към сградата на Министерството на здравеопазването.

По време на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването преди дни беше договорено възнагражденията в центровете за спешна помощ да се увеличат с 22 на сто по категории персонал.

Според Красимир Митов обаче този процент би "разтворил ножицата" още повече, тъй като това не отговаря на обещаното на срещата с министър Христо Хинков.

Снимка: БТА