Протестни шествия и бдения в памет на убитата в Русе журналистка Виктория Маринова се проведоха в много градове в страната тази вечер.

От площад "Свобода" в Русе пред паметника на свободата дойдоха хиляди, за да почетат паметта на убитата журналистка. Още преди обявения час на започване на бдението много граждани запалиха свещ в памет на Виктория Маринова. Те се надяват извършителят на престъплението да бъде заловен и осъден с цялата строгост на закона.

Гражданите са притеснени и, че все още в Русе има убиец на свобода. Те не изключват версията убийството да е свързано с работата на журналистката, но все още това не е известно.

"Ние от TVN винаги сме искали да говорим за истината. Вики ни е подкрепяла в това. Искаме просто да разберем защо в събота вечер Вики не се прибра", заяви Ирина Лазарова, колежка на убитата.

Хиляди русенци запалиха свещичка в памет на Виктория

Снимка: БТА

Хиляди русенци запалиха свещичка в памет на убитата Виктория

Снимка: bTV

Близки и колеги на Виктория отправиха и апел - всеки, който иска да я почете, да извърши едно добро дело към някого, тъй като такъв бил нейният мироглед. Утре те организират и свое претърсване на района, където бе намерено тялото.

Силистренци се събраха също на мълчаливо бдение в централната част на града. Пред портрет на убитата журналистка бяха запалени свещи.

Стотици софиянци се събраха на площад "Света Неделя", за да изразят почитта си към убитата в Русе журналистка.

 

Мълчаливо бдение в София

Снимка: БТА

Мълчаливо бдение в София

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Мълчаливо бдение в София

Снимка: Иван Григоров

Мълчаливо бдение в София

Снимка: Иван Григоров

Мълчаливо бдение в София

Снимка: Иван Григоров

Мълчаливо бдение в София

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Вижте още снимки тук >>

"Този път се надявам реакцията на обществото да бъде много твърда, много остра, защото е нужно да излезем от този омагьосан кръг. Управляващите отдавна са загубили нашето доверие - доказано е. Затова и хората се събират днес, защото не вярват, че това убийство ще бъде разкрито", каза участник в бдението.

Десетки пловдивчани също се събраха на бдение в памет на Виктория пред общината. Хората запалиха свещ и поискаха убиецът да бъде хванат в кратки срокове.

Свещичка в памет на Виктория пред общината в Пловдив

Снимка: bTV

Според събралите се ако мотивът е професионален, то в опасност е държавата. Ако пък става дума за лични мотиви, то младите жени не са в безопасност. Те поискаха независими криминалисти, които да разследват смъртта на Виктория а и създаването на фонд в подкрепа на нейното дете. Чуха се и призиви към младите хора, които растат в страната ни да си помислят дали искат да останат тук заради несигурното си бъдеще.

И старозагорци излязоха да се поклонят пред паметта на Виктория Маринова. Бдението събра съпричастни към трагедията на площада пред църквата "Свети Николай". Организаторите призоваха за повече доверие в работата на МВР, за да могат разследващите да си свършат бързо работата, и поискаха справедлив процес за извършителя на жестокото убийство, когато бъде заловен.

Хиляди запалиха свещичка в памет на Виктория

Снимка: bTV

В Ямбол таксиметрови шофьори се присъединиха към протестното шествие на журналистите. С развети знамена таксиметровите автомобили преминаха през целият град и спряха пред църквата "Свети Николай Чудотворец". Мотивите им да излязат на протестното шествие обобщи Иво Иванов:

"Ние искаме всичко да бъде разкрито, за да не останем в неведение пак, както обикновено става с всички такива случаи. Искаме прокуратурата да си върши работата. Всичко е зациклило".

В памет на Виктория Маринова журналисти запалиха свещ в храма "Свети Николай Чудотворец". Мирослава Безос сподели: "Не можем да бъде безучастни като хора и като журналисти. Тук цитирам Георги Лозанов, който казва, че обществото трябва да пази онези, които пазят неговите права".

Десетки плевенчани запалиха свещичка в памет на Виктория до храм "Свети Николай" и положиха цветя на площад "Стефан Стамболов" пред портрет на убитата жена. Сред дошлите бяха предимно млади хора, млади семейства с децата си. Една от присъстващите - Анелия Караиванова, каза, че очаква причината за смъртта да бъде установена от разследващите, но каквато и да е тя, един млад живот е изгубен. "Искам у нас да има свобода на словото. Моята дъщеря учи журналистика и се интересува от разследваща журналистика", добави Караиванова. Бих искала тя да е спокойна и аз да съм спокойна, когато си върши работата, каза още майката.

Илияна Цанова от Плевен заяви, че е гневна като гражданин на България и като майка, заради случилото се. Не мога да отглеждам в спокойствие децата си, вълнуваме проблемът със свободата на словото, не мога да направя план за утрешния си ден, заяви Цанова.

Тя добави, че според нея всички, които са се събрали в Плевен на площад "Стефан Стамболов", искат да изкажат съболезнования към близките на жестоко убитата журналистка и да кажат високо, за да бъдат чути, че никой няма право да отнема живот.

Бдение в памет на Виктория Маринова се проведе и във Видин, и в други градове в страната.