Хиляди посрещнаха папа Франциск в Раковски, като го приветстваха през целия му път от пристигането му в района на града до влизането му в църквата "Пресвето сърце Исусово".

Всички снимки вижте тук >>

Папамобилът потегли със Светия отец от района на автогарата в Раковски. От там започна и шпалирът от граждани, желаещи да го видят. По пътя си до центъра на града той приветства и благослови всички. В този момент забиха камбаните на храма, духов оркестър изпълняваше католически песни. Малко преди входа на църквата папата слезе от папамобила и поздрави присъстващите богомолци.

Светият отец поздрави и благослови лекарската гилдия в лицето на председателя на Регионалния лекарски съюз д-р Георги Кръстев, който му подари иконата "Пресвета Богородица Йерусалимска".

Около 2000, по данни на полицията, са хората на площада, които бяха пропускани през три пункта след щателна проверка, която те изчакваха спокойно и заеха местата си преди 9,30 часа. На две огромни видеостени се предава директно движението на Светия отец, пак там всички ще имат възможност да проследят Светата литургия с първото причастие на 250 деца в църквата. В храма, заедно с децата бяха допуснати и техните родители, както и представители на енориите у нас, които имат специални покани от апостолическата нунциатура у нас. Всички общо са около 750 души, колкото е капацитетът на църквата.

Снимка: БТА

С автобуси пристигнаха богомолци от община Калояново - втората на територията на Пловдивска област с най-много католици.

"Особено съм щастлив да поздравя децата с тяхното първо причастие, техните родители и приятели. Вие, скъпи деца - момчета и момичета, сте дошли тук, от цялата тази земя на розите, за да участвате в един прекрасен празник. И съм сигурен, че няма да забравите този ден. Това ще бъде вашата първа среща с Господа. Това е вашето първо причастие", каза в проповедта си папа Франциск, отправена към 242 деца, дошли да приемат първо причастие на литургията в църквата "Пресвето сърце Исусово".

Снимка: БТА

"Някои от вас може да ме питат, но как можем да срещнем Бог, който е живял преди толкова много години и после е умрял, и е бил положен в гроб", каза папа Франциск. "Така е, това беше един огромен жест на любов, за да спаси човечеството във всички времена" - с тези думи се обърна към децата Светият отец.

"Нашият Господ е възкръснал, така че Господ е жив, той е сред нас. Затова днес можем в Светото причастие да го открием, да го видим с очите, които имаме, ще го видим с очите на вярата", каза папа Франциск на децата. И отбеляза, че първото причастие е преди всичко празник.

Снимка: БТА