Близо 2500 бездомни кучета ще посрещнат летовниците по морето. Това показва справка в общините в по-големите крайморски градове в страната.

Според цифрите само в Несебър 400 кучета лаят по улиците. Те са вписани надлежно в регистър, на ръка. Всяко едно куче има описание: черно с клепнали уши и тежащо около 20 кг; кафяво, с бяло петно на окото, разхождащо се край старата мелница и т.н.

Във Варна пък безстопанствените четириноги са близо 700. Те също имат досие, което е изготвено, когато са били кастрирани и маркирани.

Отличник по морето е община Бургас. Това е и единственият по-голям град, който е успял отчасти да се справи със скитащите кучета. По данни на общинските власти бройката им прогресивно намалява. От администрацията смятат, че причината е в множеството кампании за осиновяване на бездомните кучета. Освен това там има безплатно чипиране на домашни кучета.

„Идентификационният чип помага при загуба или при изхвърляне на кучето на улицата, да бъде намерен собственикът му. Тогава то му се връща. Това пък от своя страна намалява популацията на бездомните кучета“, обясниха пред „Монитор“ от бургаската администрация.

В този случай собствениците се издирват чрез данните в чипа и им се налагат санкции. В резултата на периодичните кампании до момента в една от най-големите общини по Черноморието са чипирани над 2000 кучета. Варна пък държи един от рекордите за най-много регистрирани домашни любимци. Там цифрите сочат, че в общината влизат пари от данъци за 4964 четириноги. Това са по около 24 лева на животно.

В Бургас регистрираните са едва 1500. За сравнение - доста по-малка община като Балчик е вписала в регистрите си над 5000 кучета. В началото на годината правителството прие отчет за изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на България.

Общият брой на безстопанствените кучета, получен при събиране на данните от всички общини, е над 26 000. През 2013 г. те са били 35 383. За 2016 г. се отчита незначително повишаване на броя им. Очаква се актуализиране на цифрите за 2017 г.