Трети ден продължава борбата с огъня в Старозагорско. Пожарът между селата Полски Градец и Мъдрец се разпростира на периметър от 8 километра и половина и заплашително наближава село Владимирово.

Макар и бавно пожарът напредва в югоизточна посока към Хасковско. Откъм Старозагорско и трите села около периметъра на стихията вече са защитени с просеки, съобщава bTV.

Пожарникари и военни снощи спряха пламъците на метри от първите къщи в село Полски Градец. Там живеят 370 души, а повечето са възрастни хора.

"Този път дойде на 200 метра от първите къщи. С цената на 300 декара борова гора спасихме селото", каза Михов, кмет на село Полски Градец. Тежка техника на "Мините" прокара просеки около селото, за да спре връщане на огъня.

Пламъците обаче прехвърлиха една от просеките заради вятъра.

Кадри: Министерство на отбраната/bTV

Следобед пламъците излязоха на пътя за гълъбовското село Мъдрец и продължиха към хасковското село Владимирово. Заради стихията пътят към Мъдрец и Владимирово беше затворен, огънят стигна на километър-два от селото.

Вертолет "AS 532 AL Cougar" с екипаж от състава на ВВС участва в разузнаване и гасене на пожар в землището на село Полски градец, община Раднево, област Стара Загора. С помощта на окачен съд тип "бамбибак" на вертолета бяха извършени 22 водохвърляния над района на пожара.