"Приватизацията в България е феномен, който не е добре изследван и представен", това заяви в предаването на bTV "Лице в лице“ известният бизнесмен Добромир Гущеров по повод разпоредената от главния прокурор проверка на всички приватизационни сделки от прехода.

Гущеров, който обяви, че предпочита да бъде представян като „първият частник“ и д-р по икономика, разказа как вижда целият този  процес през своите очи. Той беше е част от бизнес клуб „Възраждане“, в който членуват само едри бизнесмени – Васил Божков, Емил Кюлев, Илия Павлов, Борислав Дионисиев и др. Клубът беше основан е през 2001 г., когато премиер е Симеон Сакскобургготски. Гущеров е бил още народен представител и зам.-председател на Националния осигурителен институт, от квотата на работодателите.

По думите при полагането на основите на частната собственост на българските фирми е било забранено да имат повече от 10 работници и външнотърговска дейност. Той припомни, че българската икономика преди 10 ноември 1989 г. е била разделена на предприятия и външно-търговски дружества. Предприятията са се снабдявали със суровини и материали чрез тези дружества.

"След като падна тази забрана, първата приватизация в България беше на едни бележници с визитни картички. Така стана, че тези предприятия не можеха да функционират, тогава служителите просто си взеха визитниците и си тръгнаха. Същите хора, които излязоха, продължиха своята дейност, но вече като частни фирми. Първата приватизация беше на контактите, после продължи с приватизацията на дългове“, уточни бившият собственик на застрахователна компания "Орел".

"Приватизацията съвпадна с един неприятен факт за държавата. Тогава министър на икономиката беше Иван Пушкаров и ако някой помни – той уволни за една вечер всички директори на държавни предприятия. Тогава те останаха обезглавени, защото директор не се създава за един ден, а синдикатите имаха огромно влияние за назначаването на новите директори“, добави той.

Бизнесменът разказа, че незрялата идеологическа и политическа борба е довела до провала на идеята за частната собственост. И заяви, че някои сделки не са пример за добра приватизация, но са законни.

 

"Приватизацията на електроразпределителните дружества не беше отдавна, тя не е незаконна, но е доста неморална. България беше жестоко притисната незабавно да извърши приватизация. За западните ни партньори нямаше никакво значение на каква цена, важното беше да се извърши тотална приватизация“, коментира още Гущеров.

Той допълни, че хора без образование и квалификация са купили заводи и са ги нарязали на скрап. Той даде пример с "Химко“-Враца. По думите му заводът не функционира, защото е останал без пазари още по времето на прехода.

Относно контрола на държавата след извършването на сделките, Добромир Гущеров го определи като престъпна немарливост.