"Всяка проверка на приватизацията е добре дошла, стига обаче критерият да е крайни резултати", заяви пред БНТ депутатът от БСП Румен Гечев от БСП по повод проверката на целия приватизационен процес в годините назад, която главният прокурор възложи на ДАНС.

Той постави въпросите за давността и за това как ще бъде организирана проверката.

"Аз бих предложил да почне отпред назад. Тоест да не стане така, че докато се ровят за сделки за биничарници от 92-ра година, да изпуснем съсипването на българската цигарена индустрия, "Булгартабак", на българския морски флот, на цели отрасли, хазарта. Все неща, които се случват последните години", каза още Гечев.

Според него ако се почне от очевидното и се стигне до по-далечни сделки, тогава би имало смисъл. 

"Има и организационни въпроси. Ако сделките са 5-6000 поне, това предполага огромен ресурс от икономисти, юристи,специалисти и следователи, които да работят. Даже и да е минала давността, ако се стигне до истината от тези сделки, пак е някакъв ефект", допълни социалистът икономист.

И подчерта че не е участвал в приватизацията с нито една акция, касова приватизация. Гечев заяви, че има с какво да се гордее със своя екип.

Най-добрата сделка в приватизацията е "Соди"-Девня, където 60% от акциите са продадени за 160 милиона щатски долара, от които 150 милиона са били в брой, обяви Румен Гечев.

Междувременно депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова заяви също в ефира на националната телевизия, че темата не е нова нито за партията, нито за нея самата. Тя припомни, че преди няколко години те дълго време я коментираха, дори се подготвяха законови промени.

"Предложихме на всички парламентарно представени сили текстове, които да обсъдим. Първият адресат беше г-жа Корнелия Нинова. Тогава тя нарече това "пушилка", "замъгляване на общественото съзнание, само и само да не се активират хората по настоящите проблеми" и т.н. Отчитам като катарзис желанието й да подпомогне разследването на приватизацията", каза Атанасова.