Нечленуващите в парламентарна група депутати от "Атака" внесоха законодателни промени в Наказателния кодекс, с които "развързват" ръцете на главния прокурор за ефективно разследване на целия процес по приватизация. Това обяви по време на брифинг в парламента Десислав Чуколов, заместник-председател на партията. Законопроектът вече е в деловодството на Народното събрание днес.

От "Атака" предлагат да отпадне давността, регламентирана в Наказателния кодекс за престъпления, свързани с приватизацията, обясни депутатът, цитиранот БТА. Той коментира, че сега приватизацията е вече приключила, но продължават да се правят концесии и затова предлагат отпадане на давността и за престъпления, свързани с концесиите.

"Давност за такива сделки с този закон предлагаме да няма", коментира подчерта народният представител.

По думите му така ще се гарантира, че тези, които в момента вършат престъпления, също ще бъдат обхванати. Освен това с текстовете се регламентира, че давността не следва да включва времето, в което дадено лице се ползва с имунитет.

Чуколов припомни, че желанието на "Атака" още от нейното основаване през 2005 г. е да се разследва приватизацията. Той обясни, че в годините назад са се срещали с редица главни прокурори и нееднократно са предлагали текстове за промяна на законодателството.

"Сега виждаме, че има главен прокурор, който заявява своето намерение и устременост, да разследва криминалния преход. Ние адмирираме това", посочи Чуколов.

"Ние правим първата крачка, с която искаме тази давност за този тип престъпления да отпадне", каза още той.

Вчера самият Иван Гешев заяви призова пред журналисти:

"Чух, че има всеобща подкрепа от политическите сили. За мен това не означава нищо, за мен е важно политиците да променят законодателството, ако трябва Конституцията, така, че да даде възможност на прокуратурата да си свърши работата и да има възмездие за хората, които откраднаха активите на българските граждани".

През 2017 г. ГЕРБ предложи конституционни промени, които да премахнат давността за престъпления при приватизационни сделки в периода 1992-2017. Идеята беше представена от тогавашния председател на правната комисия в парламента и настоящ правосъден министър Данаил Кирилов, ДПС я подкрепи, но в крайна сметка управляващите не я реализираха.