Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон не е съгласна да се отпуснат 2 млрд. евро за подсилване на границата, за което лобира Австрия. "Това означава за нас като държава, че ние, за да охраняваме не само българската, а и границата на точно този Европейски съюз, ще трябва да инвестираме средства от националния бюджет", подчерта в студиото на "Още от деня" по БНТ гл. комисар Росица Димитрова, директор на Главна дирекция "Гранична полиция".

Тя заяви, че нямаме такива средства по причина, че мигрантският натиск е много висок, много засилен не само при нас, а в цяла Европа. Показали са на австрийския канцлер нашето съоръжение, как се охранява с нашите сили и със средствата, с които разполагаме. След получената информация той е заявил в интервю, че Австрия ще лобира за европейски средства, които да помогнат на българската "Гранична полиция" за охрана на границата.

По въпроса за влизането ни в Шенген Росица Димитрова припомни доклада на експертите, които е трябвало да преценят готова ли е България, покрива ли критериите за Шенген, са били категорични и в доклада им категорично е записано, че по критериите, които трябва да спазваме, ние ги спазваме и прилагаме.

"25 държави членки също подкрепят това нещо. Решението на Нидерландия и на Австрия за мен, като ръководител на "Гранична полиция и като обикновен български гражданин, не го споделям", каза Росица Димитрова.

На въпрос защо има заловени мигранти в центъра на София директорът на "Гранична полиция" заяви, че мигранти има заловени в цяла Европа, не само в центъра на София, в европейските столици има много повече заловени мигранти, отколкото у нас.

"За изминалата година от Австрия в България в "Гранична полиция" сме получили само 6 искания за обратно приемане, т.е. само за 6 лица, установени в Австрия, че са преминавали и трябва да бъдат върнати в България, ние имаме искания", посочи гл. комисар Димитрова.

Тези лица са с хуманитарен статут и имат право от 90 до 180 дни да пребивават в Европа, поясни тя.

Три пъти повече от миналата година са опитите за незаконно преминаване през нашата граница, съобщи още Росица Димитрова.

ЕС иска да връща повече мигранти обратно в Африка, Близкия изток и Азия

Министрите на вътрешните работи и по имиграционните въпроси на страните членки на ЕС се срещнаха днес в Стокхолм, за да обсъдят въпроси, свързани с въвеждане на визови oграничения и с подобряването на координацията в блока за връщане на повече мигранти, на които е било отказано правото на убежище в Европа, обратно в родните им страни, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че срещата се случва на фона на увеличаването на миграционния натиск след пандемията и съживяването на идеите за гранични огради и изграждане на центрове за хора търсещи убежище извън Европа.

Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" съобщи за регистрирани близо 330 000 нови нелегални мигранти миналата година, което е най-високото ниво от 2016 г. насам, и че особен ръст се наблюдава по маршрута през Западните Балкани, допълва БТА.

Дания, Нидерландия и Латвия са сред страните, които призовават за по-голям натиск чрез визи и помощ за развитие за близо 20 държави, включително Ирак и Сенегал, които според Европейския съюз не сътрудничат за връщане на гражданите си, които нямат право да останат в Европа.

Едва една пета от подобни мигранти са били върнати миналата година, а недостатъчните ресурси и координация от страна на ЕС са още едно препятствие, съобщава Европейската комисия.

Министерската среща е свикана преди срещата на Европейския съвет на 9-10 февруари, който също ще разгледа въпроса с увеличаването на връщанията на мигранти в родните им страни, сочи проект на съвместно изявление на лидерите, видяно от Ройтерс.

Дания преговаря с Руанда за това африканската държава да приема молбите за убежище на кандидати от Източна Африка, а други европейски страни искат отделяне на средства на граничната ограда между България и Турция, като и двете идеи бяха смятани доскоро за табу.

"Все още работим това да се случи, за предпочитане с други европейски страни, но като краен вариант, ще го направим в сътрудничество между Дания и например Руанда", каза днес датският министър на имиграцията и интеграцията Коре Дюбвад.

Макар някои европейски страни да се противопоставят на незаконната миграция от Близкия Изток и Северна Африка, която често е съставена от мюсюлмани, Германия иска да отвори трудовия си пазар за необходимите работници от страни извън блока. "Искаме да сключим имиграционни споразумения с някои страни, по-специални с държави от Северна Африка, които ще позволят да бъде създаден законен маршрут към Германия, но и които да предвиждат и възможност за връщане на мигранти", каза в Стокхолм германската външна министърка Нанси Фезер.