До седмица - две граничните полицаи ще бъдат снабдени с дългоцевно оръжие. В спешен порядък те ще бъдат обучени. Това съобщи пред bTV главният секретар на МВР Петър Тодоров.

В спешен порядък се ще започват обучението и стрелби с такова оръжие, защото голяма част от състава, който не е преминал казарма и не умее да борави с такова. Затова е създадена организация за спешното обучение и преминаване на стрелба - но първо трябва да ги обучим", обясни още главният секретар на МВР.

Той добави, че това ще стане за седмица - две. И обясни, че такова оръжие е имало, но не е било извадено, защото не е имало такива драстични случаи.

Главният секретар на МВР добави, че мигрантският натиск е в пик, а липсва ресурс. Според него по границата има недостиг от около 1200 гранични полицаи. По границата има малко над 6000 граничари, каза още той.

Той анонсира, че днес ще бъде проведена среща между заместник - министри от българска и турска страна по повод на убийството на 32-годишния полицай Петър Бъчваров на българо-турската граница край Голям Дервент. В нея ще вземе участие и шефа на Национална полиция. Очаква се да стане ясен профила на задържаните по случая от турска страна.  

Тодоров обясни, че е стреляно с ловно оръжие и се изключва версията за "Макаров".

"Не е толкова трудно от близко разстояние да се произведе смъртоносен изстрел особено от близко разстояния", каза още той.

Петър Тодоров заяви още, че и по граничния автомобил има също множество пробойни от стрелбата, както и счупени стъкла.  Продължава да се работи по няколко версии прекарване на мигранти, пренасяне на наркотици, отмъщение. 

Тодоров обясни, че не е логично каналджии да стрелят с ловна пушка по полицай.

"Стрелба по нашите граници спрямо наряди не е имало десетилетия наред. Може би последните убити граничари при престрелки с бандитски формирования са 52-53 година, което е крайно необичайно", обясни още Тодоров.

След убийството на границата, тази сутрин екип следователи и двама от заместник-министри на вътрешните работи пристигнаха в Одрин.

Преди час започна срещата им с валията. От турска страна присъства комендантът на гарнизона, под чието ръководство е охраната на границата. Там е и част от професионалното ръководство но МВР.

 

За убийството, което отне живота на граничния полицай Петър Бъчваров, са задържани двама братя.

Снощи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че България ще поиска екстрадицията им.

Хората се притесняват за сигурността си в Голям Дервент. Те питат какво ще се случи след трагичния случай. Кметският наместник на селото Иван Францъзов се надява да се вземат по-адекватни мерки, за да спре мигрантският натиск.

"Всеки ден по няколко групи минават. Това продължава от години наред и все по-лошо става. Да се надяваме, че ще се вземат по-твърди мерки. Все пак е граница тук, ние сме външна граница на ЕС, за да може да се опази териториалната цялост на страната", каза той пред bTV.

Той каза, че преди години не е било възможно лесно да се преминава границата.

"Старото съоръжение се поддържаше от граничарите, обхождаше се в двата фланга - ляв и десен. КПП имаше, поддържаха районите по участъци", допълни Иван Францъзов.

Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР: Версиите за причините за смъртта на граничния полицай не са потвърдени

Версиите за причините за смъртта на граничния полицай до момента не са достатъчно сериозно потвърдени. Големият проблем е, че командироването на служители от "Гранична полиция" е временно решение, докато бъдат обучени нови служители. Само с командироването на служители и с помощта дори на армията няма как да стане, заяви в "Денят започва" по БНТ Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

По думите му основното оръжие, което се използва, е пистолет Макаров, който е много старо оръжие.

Липса на подготовка и модерно оборудване - пред какви проблеми са изправени граничарите?

"Не стоят добре нещата в автомобилния парк. Пътищата в тези райони са в много лошо състояние, което се отразява на автомобилите. Средствата за комуникация не са достатъчно достъпни. Има райони, в които няма покритие", каза още Валентин Попов.