Освен спасителите, които потеглиха със самолета "Спартан" за Турция, както и сметките, които разкриха някои организации и личности в страната, сега дарителски кампании се организират в и няколко български градове. 

Пожарникари и доброволци оттам също имат готовност да се притекат на помощ на място в най-пострадалите райони в южната ни съседка. Средства и всякакви други необходими принадлежности се даряват и за Сирия.

Междувременно от МВР съобщиха, че ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" е изпратила втори спасителен екип от 20 служители, които ще окажат помощ на турските си колеги за справяне с последствията от земетресението. Те ще се присъединят към българския модул, който започна работа на територията на провинция Адъяман.

Транспортът на втория екип, съставен от пожарникари и спасители от Благоевград, Кюстендил и Перник, бе осъществен със съдействието на българските ВВС.

Общият брой на служителите на ГДПБЗН, които са на територията на Република Турция, достигна 78 човека с 18 единици специализирана техника и спасително оборудване, добавят от МВР.

Нов екип специалисти от Столична община ще замине за Турция в събота

Нов екип от специалисти подготвя Столична община в помощ на районите, пострадали от земетресенията в Турция, съобщи пред БТА кметът на София Йорданка Фандъкова. В събота се очаква у нас да се върнат първите два екипа от спасители, които заминаха за Турция в деня на бедствието. Йорданка Фандъкова говори пред журналисти след посещението си в с. Мрамор, където проследи изграждането на нова детска градина.

Новият екип ще има други задачи, в него са включени инженери и екипи, които ще помагат при обследванията и разчистването на районите, обясни кметът. Тя добави, че първите часове след подобно бедствие са най-важни, за да могат да бъдат открити и спасени възможно най-много хора.

Екипите ни работят непрекъснато в трудни условия - рисково е, опасно е, каза още Фандъкова и изрази надежда всички да се върнат здрави. Тя отбеляза, че постоянно е в контакт със спасителите. В момента на терен от Столична община има 16 души, които бяха изпратени в Турция с първите два самолета "Спартан".

Ще продължим да помагаме. Днес по молба на граждани, които събират помощи, изпратихме и нашия бус, който да им помогне да транспортират даренията до Пловдив, където има организация да ги изпратим до Турция, обясни столичният кмет.

По-рано днес от авиобаза "Враждебна" в София за Турция излетя още един самолет "Спартан" с около 20 спасители на борда, които ще се присъединят към колегите си в справянето с последиците от земетресенията в южната ни съседка. Има остра нужда от спасителни екипи в Турция, които да търсят и спасяват затрупани хора, коментира пред журналисти министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той припомни, че в деня на земетресението самолетите "Спартан" са направили два пъти по два курса до Турция с помощ.

Община Ловеч обявява дарителска кампания

Община Ловеч се включва в националната кампания за материални дарения в помощ на пострадалите при земетресенията в Турция и Сирия, съобщиха от общинската администрация, цитирани от БТА.

Продължава да расте броят на жертвите от опустошителното земетресение, което разтърси Югоизточна Турция и Северна Сирия. До момента (около 7:00 часа на 8 февруари) двете страни са установили над 8000 загинали и над 31 000 ранени. Хората в пострадалите райони се нуждаят спешно от помощ за оцеляването си. Лошите метеорологични условия затрудняват спасителните операции и влошават още повече положението на хората, чиито жилища са разрушение. Някои райони са без гориво и електричество. Десетки хиляди хора са ранени и останали без дом, посочват от Община Ловеч.

Необходими по последни данни са: консервирани храни, варива (боб, леща, макарони и др.), дълготрайни пакетирани сухи храни, памперси, бебешки пюрета и храни, нови бебешки и детски дрехи, средства за лична хигиена (дамски и мъжки), походни легла, нови одеяла, якета, шапки, ръкавици.

Даренията се приемат в Клуб на инвалида, на адрес: ул. "Стефан Караджа" № 25, гр. Ловеч, всеки работен ден, от 8:00 до 18:00 часа, до 13 февруари.

Марин Хитров и Минко Банчев с кучето Берго от троянския отряд към Планинската спасителна служба (ПСС) са сред българските планински спасители, заминали за Турция да помагат за издирването на оцелели от земетресенията, припомнят от БТА.

Врачани вече също даряват за пострадалите от земетресенията

В Българския червен кръст (БЧК) - Враца има вече дарени парични и материални средства за пострадалите при силните земетресения в Турция и Сирия, каза пред БТА директорът на местната институция Гергана Михалчева.

По думите ѝ има огромна съпричастност. Запитвания къде и какво може да се дари има от цялата област. Според Гергана Михалчева жителите на областта са склонни да даряват пари, а БЧК Враца поема ангажимент всяка дарена сума на място да бъде преведена по националната фондо-набирателна сметка за пострадалите. "Така самият процес на дарение се улеснява за хората, спестяват се и такси", каза Михалчева.

На този етап се събират нови топли дрехи и обувки, спално бельо, завивки и хигиенни материали. Директорът на БЧК Враца обърна специално внимание на това, че се приемат само нови вещи. "Трябва да пазим и достойнството на пострадалите хора", обясни тя.

От днес започват работа и пунктовете за дарения в 10-те общини на област Враца. "Срокове за даренията не са поставени, тъй като все още сме в първата фаза на бедствието и не знаем реалния размер на щетите. Предстои да се прави оценка на щети и на нужди съответно", обясни директорът на БЧК Враца, цитирана от БТА.

От институцията се обръщат с молба за съпричастност и към българските фирми-производители, като ги призовават да подкрепят кампанията, както с изброените по-горе артикули от първа необходимост, така и според възможностите си със семейни палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери и батерии.

Десет пожарникари от Варна и 14 души от доброволното формирование са в готовност да заминат за Турция

Десет пожарникари от Варна са в готовност да заминат за Турция, за да помагат на пострадалите от земетресението, съобщи днес главен инспектор Стоян Стоянов от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) в крайморския град. Той уточни, че те ще разполагат с лични предпазни средства, но засега не са снабдени с термокамера.

Всяко семейство е редно да има някаква предварителна подготовка как ще реагира в случай на бедствие, допълни Стоянов. Според него е добре да бъдат определени предварително местата в дома, където да се застане при земетресение. Най-сигурно е под носещите конструкции, уточни експертът. По думите му семействата би трябвало да са винаги в готовност да се изнесат от дома си, като вземат само багаж за спешни случаи - документи, лекарства, топли дрехи.

Много е важно в случай на произшествие, не само при земетресение, когато се напуска къщата, да се изключи електричеството, допълни Стоянов. Според него най-важно обаче е да се запази спокойствие, а не хората паникьосано да хукнат навън. Ако искат да бягат, трябва да го направят за секунди, защото след първия трус, има вторични, като в никакъв случай не ползват асансьори, каза още експертът. Той припомни още, че когато излязат навън, хората трябва да стоят на разстояние от сградите и от електропроводите.

Плановете за действие при бедствия и аварии се актуализират редовно и на национално, и на регионално ниво, каза още Стоянов, цитиран от БТА.

Междувременно стана ясно, че 14 души от доброволното формирование на Община Варна също са в готовност да заминат за Турция, където да се присъединят към спасителните екипи, съобщи днес кметът на крайморския град Иван Портних.

По думите му Общината е в постоянна връзка с Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и при нужда доброволците ще тръгнат за Турция.

По данни на местната структура на Българския Червен кръст, в събота от Варна ще потегли първият транспорт с помощ за пострадалите в югоизточната ни съседка, каза още кметът. Той обясни, че от неправителствената организация са заявили като необходимост за Турция топли връхни дрехи и одеяла, добавя БТА.

Община Варна ще отвори пункт в Спортна зала, където всеки, който иска да помогне да може да занесе дрехи и/или одеяла. Пунктът ще работи всеки ден, включително събота и неделя, до 21:00 часа.