Това съобщиха на пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров и директорът на Националната следствена служба Евгени Диков, цитирани от БТА и "Фокус".

След година и половина разследването по случая е приключено и предстои внасяне на обвинителния акт в съда.

"До месец делото влиза в съда", посочи Цацаров.

Другите трима обвиняеми са Ивелина Бахчеванова, директор на дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност” в Министерство на икономиката, комисар Божидар Василев - началник на сектор „Контрол на общоопасните средства“ в МВР и инж. Палма Иванова, експерт по безопасност на труда в завода.

Виновни за инцидента са и директорът на завода Валери Цокин, шефът на цеха Мирослав Чернев и изпълнителният директор на "Видекс" Емил Митков (син на собственика Валери Митков - бел. ред), но те загинаха при експлозията.

Валери Митков е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лева, а останалите обвиняеми - с подписка.

Процесът ще се гледа от Окръжния съд във Видин.

19 следователи са разпитали над 50 свидетели, изготвени са 120 експертизи на ДНК на тленни останки от загиналите, както и още десетки други експертизи.

По думите на главния прокурор, взривно-техническата експертиза, която е от около 350 страници и е изготвена от 7 експерти от БАН с водещ експерт академик Стефан Воденичаров, е най-важна за разследването.

Сотир Цацаров обясни, че за да може да дадат своите заключения, експертите от БАН са направили на два пъти експериментални взривявания със същия тип боеприпаси.

"Едното взривяване бе извършено на полигон "Змейово", собственост на Министерството на отбраната, а второто на място на територията на завод "Миджур", уточни главният прокурор.

Директорът на НСлС Евгени Диков допълни, че към настоящия момент няма никакви индикации, че взривът в завод "Миджур" е причинен умишлено или от външно лице.

"Колегите, които участваха при първоначалните огледи, проявиха героизъм, защото заедно със сапьорите прескачаха невзривените мини, за да могат да стигнат до епицентъра на взрива и да потърсят някакви човешки останки, за да се изключи вероятността от умишлен взрив отвън. Изключена е версията да е стреляно от самолет или да е противоградна ракета

Нарушени са редица наредби на МС, на МВР, на Министерство на отбраната, всяка една от които според експертите има пряка причинна връзка към настъпилия инцидент
", заяви Диков.

Според Сотир Цацаров фактически не е имало физически контрол на работата в завода. Всичко е ставало само по документи.

"Взривът не е причинен умишлено, а е в следствие случайно възникнало възпламеняване заради неспазване на технологичните правила за работа с боеприпаси, както и неспазване на нормите за пределите за съхраняване на взривни вещества и нормите за съвместно съхранение на взривни вещества", обясни главният прокурор.

Във взривения цех не се спазвани никакви мерки за сигурност, като мините са били разтваряни с чук.

"Работниците са нямали познание как да работят с трите вида мини, които са били утилизирани", посочи Цацаров.

Експертиза е показала, че взривът е станал там, където са били леснозапалимите вещества.

15 души - 13 мъже и 2 жени, бяха изпепелени при експлозията на 1 октомври 2014 г. в завода за производство на взривни вещества край село Горни Лом, известен като бившия завод "Миджур". Трима работници пострадаха, а щетите са за близо 500 милиона лева.

След експлозията собственикът Валери Митков обяви, че според него е извършен саботаж. Оказа се, че лицензът на завода е отнемат два пъти заради тежки нарушения.

През 2010 г. в "Миджур" също е имало подобен инцидент, но без жертви и пострадали. Впоследствие е започнала утилизацията на гръцките мини.