Това сочи деветорната медицинска експертиза, чието заключение се очаква през следващата седмица да бъде получено в Окръжната прокуратура във Велико Търново, съобщи "Правен свят".

Оттам потвърдиха информацията пред "Медиапул", като стана ясно, че случаят ще бъде приключен в момента, в който всички девет експерти подпишат документа.

На 28 ноември 2010 г. завеждащият родилното отделение Димитър Сотиров, гинеколозите Михаил Милатович и Стефан Лазаров и педиатърът Катя Гецова от болницата в Горна Оряховица бяха арестувани по подозрение за умишленото умъртвяване на преждевременно роденото бебе на непълнолетното момиче, което било бременно в 6-7-и лунарен месец. Тогава министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов разсекрети разговори между тях, записани чрез СРС, и диалозите шокираха обществото.
"Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс", заяви Цветанов пред депутатите от парламентарната трибуна. Историята стана известна като случая "Бебето от фризера", тъй като лекарите сложили тялото му във фризер.
 
Петорната медицинска експертиза
обаче констатира, че детето е родено мъртво. С това бяха отхвърлени обвиненията срещу лекарите, че са го умъртвили умишлено. Въпреки това прокуратурата назначи деветорна експертиза, която да даде по-пълно заключение.

Вчера трима от медиците - Димитър Сотиров, Стефан Лазаров и Катя Гецова, бяха оправдани от Габровския окръжен съд по друго дело - за смъртта на новородения Николай, роден със секцио от 39-годишната Стела Добрева от град Дебелец на 1 юли 2009 г. Те бяха обвинени, че са проявили небрежност и са нарушили правилата, което е довело до смъртта на недоносеното момченце.

Помолен да коментира изхода от делото, д-р Лазаров се обърна към журналистите с думите: "Съсипахте ми живота, съсипахте ми кариерата, съсипахте ми здравето, съсипахте ми семейството. На какво да се радвам. Как да съм доволен, от какво. Знаете ли, че в момента съм инвалид. Аз съм пенсионер, защото съм с много сериозно сърдечно заболяване".