Това съобщи адвокатът на един от лекарите Дечо Дечев за БНТ.  "Експертизата сочи, че няма извършено престъпление, тъй като детето е мъртвородено", обясни адвокатът на д-р Димитър Сотиров, Дечо Дечев.

Медицинското заключение съвпада с това на петорната експертиза, поръчана по делото. В края на юли тази година деветорната експертиза беше представена на държавното обвинение, но в нея липсваше подписът на един от авторите. Затова Окръжната прокуратура във Велико Търново обяви, че разследването не е приключило и не прие заключението на експертите.От  Прокуратурата във Велико Търново запазиха мълчание и не дадоха повече информация по случая.

Четиримата лекари - Димитър Сотиров, Катя Гецова, Стефан Лазаров и Михаил Милатович, бяха обвинени от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, че умишлено са умъртвили новороденото дете на 17-годишната ученичка Боряна Георгиева. Лекарите твърдят, че детето е мъртвородено, но няколко дни по-късно са показно арестувани. Според Цветанов те умишлено са оставили живото бебе във фризер. Министърът дори прочете от парламентарната трибуна СРС-та на разговори между тях, които според него доказвали вината им.

На два пъти обаче тезата му търпи провал. Наскоро окръжният съд в Габрово оправда Сотиров, Лазаров и Гецова за смъртта на друго дете през 2009 г. Това разследване също бе образувано, след като Цветанов прочете СРС в парламента. По него прокуратурата твърди, че тримата лекари са изпълнявали немарливо работата си, което е довело до смъртта на новородено момче на 1 юли 2009 г. Съдът обаче не прие тази теза и ги оправда.