Страната се намира в навечерието на национална грипна епидемия. Става въпрос за грип и то предизвикан от двата щама Н1N1 и H3N2. Това каза в Бургас главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Засега епидемична е обстановката в 2-3 области.

По думите на Ангел Кунчев изпреварваща е заболеваемостта от грип при децата и учениците затова и ограничаването на учебните занятия в отделни общини предшества обявяването на епидемия.

"Предепидемична обстановка, ако говорим за страната. На ръба в Монтана, Пловдив, Кюстендил. Много близка до епидемичната в Сливен, Хасково, до известна степен и в Бургас", каза той, цитиран от БНР.

"Антивирусното лечение до 48 часа от появата на грипно неразположение е ключово за болните, подчерта Ангел Кунчев. - Ако се пропусне този момент, както беше с починалия гражданин в Смолян, след едни опити да се самолекува 4-5 дни вкъщи, това доведе до развитие на тежка дихателна недостатъчност и до смъртен изход."

Пикът на болестта се очаква в началото на февруари.

"Процентът на положителните изследвания мина 50% последните дни. Става въпрос за грип и то предизвикан от двата щама Н1N1 и H3N2. Спад в заболеваемостта ще започне към края на месец февруари", добави той.

Здравните власти у нас очакват разпространението на коронавируса да стане по-бързо от прогнозираното. Обосновават се с очакваните милиони гости, заради предстоящото празнуване на Китайската нова година. Лабораториите у нас пък могат да докажат 4 типа коронавирус.

Въведеният контрол на влизащи и излизащи през КПП-тата на страната, няма как да ограничи разпространението, защото вирусът може да е в инкубационен период.

"Нашата лаборатория със заразни и паразитни болести работи с коронавируси и ние в момента можем да доказваме 4 типа от тях, разбира се, не новият, защото е съвсем нов и за него все още няма създадени праймери, но сме заявили такива и ще ги получим. Така че, когато има съмнения за такъв случай, да можем да го докажем", каза главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.