Общината в Перник е поръчала 10 химически тоалетни с мивки, които да разположи из града. Това съобщи кметът Станислав Владимиров пред Нова телевизия. Те не са достатъчни и ще поискаме помощ от държавата и в тази посока, обясни той.

Много от заведенията в града имали вече хидрофорни системи и бидони, за да продължат да функционират, разказа Владимиров. Самият той има малко бебе и използва за миене и тоалетна вода от тръбите, когато има такава.

От Министерството на здравеопазването казват, че има риск от хепатит, когато има нарушено водоподаване и са нарушени хигиенните навици на хората, призна още кметът.

При този режим Перник ще има вода до април, но времето не работи в наша полза, допълни той.

Нормално е хората да са гневни, защото сме поставени пред огромно изпитание месеци наред вече, имаме обективно несвършена работа, за да се стигне дотук, коментира Владимиров предстоящия протест в града.

"Риск от санитарно-хигиенна гледна точка винаги има. Ние имахме два много тежки инцидента, когато имаше смесване на мръсните с чистите води. Водопреносната ни система е изключително амортизирана", добави Владимиров.

Целта ни е сега да излезем от тази криза и ще направя всичко възможно да преведа моя град през това изпитание, каза Владимиров и отхвърли всички въпроси, свързани с БСП и предстоящия вот на недоверие.

Надявам се някои от съветниците да бъдат по-активни, а не да стоят на завет и да гледат отстрани, коментира Владимиров работата на Общинския съвет. Той обясни, че улиците, които са подадени за подмяна на тръби днес са извън големия воден прокт, който ще стартира в града.

Днес е решаващ ден за развръзка на водната криза в Перник. Очаква се Министерският съвет да гласува отпускането на 25 милиона лева за изграждане на трасе, което да свърже водопреносната мрежа на София с тази на Перник.

За да стане факт, решението трябва да бъде одобрено и от Столичния общински съвет.

Водата, която ще се подава към миньорския град, ще идва от язовир Бели Искър. Експерти от Софийска вода са категорични, че този процес няма да постави в риск водоподаването за столичани.