Ловци на трюфели организираха протестно автомобилно и пешеходно шествие в Русе, с което блокираха движението по главния път Русе - София. Причината за протеста им са предложените от Министерството на финансите нови данъчни промени - въвеждане на патентен данък, предаде БТА. 

Светлозар Сидеров - председател на Националната федерация на ловците на трюфели, заяви, че без да бъдат попитани им сменят метода на облагане на доходите.

"Досега плащахме 10% данък върху продукцията на изкупвателния пункт и търговците внасяха данъка на името на всеки търсач. За нас не е удачен патентният данък, защото с тази дейност се занимават пенсионери, лица от малцинствата, хора, които са трайно безработни. Те трябва да поемат цялата административна тежест, което може да ги отведе в сивия сектор. От финансова гледна точка това също не е справедливо, защото има търсачи, които изкарват малко, а други повече. С патентния данък всички ще трябва да плащат еднакво, което не е справедливо", каза Сидеров.

Той обясни, че е поискана среща с министъра на финансите Асен Василев, но досега никой не ги е потърсил. "Принудени сме да ни чуят, ако се наложи, ще отидем и пред Министерството на финансите", каза Сидеров.

Снимка: БТА

По думите му по неофициална информация в България има около 30 хиляди търсачи на трюфели.

Началото на протеста бе поставено на паркинг на голяма търговска верига на изхода на Русе в посока София. Протестиращите организираха автошествие до "Дунав мост", а след това блокираха пеша пътя Русе - София, на изхода на крайдунавския град. Светлозар Сидеров обяви, че пътят ще остане затворен за около час.

Снимка: БТА