Според сезонната прогноза на пекинския климатичен център (CPC)  лятото над нашата част на континента ще бъде с температури с около градус над обичайните, а валежите ще бъдат около или над обичайните за трите месеца юни, юли и август.

Прогнозите на седем различни сезонни дългосрочни модели  на сайта на американската NOAA (национална агенция по океаните  и  атмосферата) температурите през летния сезон в нашата част на европейския континент ще бъдат с от 1 до 3 градуса над обичайните. 
Подобна аномалия на сезонна база е доста висока и би доближило лятото до най-горещото у нас от началото на хилядолетието, това на 2012 година.

Да напомним, че лятото на 2012 година беше с малко  температурни рекорди у нас, но температурата беше почти непрекъснато над обичайната, средно с 4 градуса над нея за над 90-100 дневен период.
Други две горещи лета, тези на 2000 и 2007 година, белязаха редица температурни рекорди по места, но не могат да с емерят с общия температурен фон на 2012 година.
Доста горещо беше и 2017 година.

С напредването на глобалното затопляне, за разлика от прогнозите за зимния сезон, където заради типа циркулация все още има някаква "интрига", летата у нас са с наднормени температури в 90 на сто от случаите.
Единствените две лета с температури, близки до нормалните, бяха 2005 и 2014 година. Те бяха белязани и с неколкократно по-високи от обичайните валежи на места, както и  доста наводнения.
Перифразирано, въпросът не е дали лятото ще бъде хладно, това е много малко  вероятно, а с колко над обичайните ще бъдат средните температури през летния сезон.
През последните няколко години се случват и нормални в температурно отношение летни месеци, като най-често това е юни.
Щли, но най-вече август почти винаги през последните 2 десетилетия е с наднормени температури, от 1, но най-често с 2 до 4 градуса над нормата, формирана за 30-годишен период в кра яна миналия век, независимо дали се ползва класическата норма от 1961-1990 или 1981-2010 години. Повече от 15 години август е неизменно над обичайното топъл, а често  - и сух.

Без алтернатива, с голяма вероятност ни очаква горещо лято и според другите световни метеоцентрали.
Наднормен сезон в температурно отношение прогнозира японската JAMSTEC.
Вероятностните прогнози на IRI (Колумбийския университет в САЩ), с вероятност около 60-70 на сто (30 за нормален или поднормен).
Между 60 и 80 на сто вероятност за горещо лято прогнозира и най-авторитетната Британска UKMET.

В заключение, според актуалните към момента сезонни прогнози на практически всички световни климатични центрове, ни очаква едно обичайно "модерно" лято, с температури малко или много над обичайните и валежи на сезонна база около или малко  над обичайните, като при това не са изключени продължителни сухи периоди, с повишена вероятност в средата и втората му половина: обилните и неравномерни по периоди и месторазпределение валежи не изключват и продължителни периоди на суша.

По-конкретни прогнози очаквайте в края на календарните месеци за следващия месечен период.