На 9 май 2022 г. Русия отбелязва 77 години от края на Втората световна война. Честванията този път минават на фона на нова мащабна война, за която има реален риск да прерасне в Трета световна война. Това превръща днешния Парад на победата в доста по-необичаен.

На трибуните на Червения площад не присъстваше нито един чуждестранен лидер - дори президентът на Беларус, Александър Лукашенко, не е в Москва.

Излъчванията на парада онлайн бяха много по-малко, заради ограниченията, наложени срещу Русия от редица западни правителства и ИТ гиганти.

Броят на войниците и техниката, която премина през руската столица е по-малък, спрямо миналогодишния.

Въздушната част на парада бе отменена, въпреки хубавото време. ВВС на Русия се подготвяше от месец, като генералната репетиция бе проведена в края на миналата седмица.

Самолети не прелетяха и над Санкт Петербург. Въздушната част бе отменена и в други големи руски градове. Причината за това решение не бе съобщена.

Командващ тазгодишния парад бе командващият сухопътните войски генерал Олег Салюков, а приемащ парада - министърът на отбраната Сергей Шойгу.

В Парада участваха 11 000 души и 131 модела оръжия. За сравнение, миналата година по Червения площад са преминали над 12 000 военнослужещи и над 190 различни бойни единици. Според някои причината за това са загубите на техника във войната в Украйна.

"Русия има достатъчно високоточни ракети и боеприпаси, за да изпълнява задълженията, поверени на руските въоръжени сили", увери руският заместник премиер Юрий Борисов, предаде Ройтерс.

"Целта на правителството на САЩ в тази криза е тя да приключи със стратегически неуспех за Русия", заявява на Селест Уоландър, помощник на американския министър на отбраната. За целта срещу Русия се налагат унищожителни за икономиката й санкции, а Киев се снабдява с военни помощи на стойност милиарди долари. Именно напрежението между Русия и Запада подхранва страховете от възможна световна ескалация.

Мнозина очакваха речта на президента на Русия Владимир Путин. Спекулираше се, че днес ще бъде официално обявена война на Украйна или мобилизация. Речта на руския президент обаче бе кратка и без никакви детайли и изненади.

Начело на колоната с бронирана техниката бяха танковете Т-34, смятани за един от основните символи на победата във Втората световна война, след което парадът продължи с леката колесна техника, в която влизат бойните бронирани машини с повишена защита "Тайфун-ВДВ", както и бойните машини за противовъздушна отбрана "Тайфун-ПВО" и бронираните машини "Тайфун-К".

Бойните машини на пехотата бяха представени от БМП-2 с бойно отделение "Бережок" (купол с комплекс от въоръжения и система за управление на огъня), "Курганец 25" и БМП-3.

След това по Червения площад в състава на колоната от съвременна тежка бронирана техника преминаха танковете Т-72Б3М от последната модификация на танковете Т-72. Тези машини взеха участие в конфликта в Украйна, и по-конкретно в боевете в Харковска област.

В парада участваха и танковете Т-90М "Прорив" и Т-14 "Армата", както и оперативно тактическите ракетни комплекси "Искандер-М" и самоходните артилерийски установки "Мста-С".

За пръв път в парада участваха и съвременните 122-милиметрови реактивни системи за залпов огън "Торнадо-Г", оборудвани с автоматизирана система за управление на прицела и огъня.

От средствата за противовъздушна отбрана по време на парада дефилираха самоходният зенитен ракетно-артилерийски комплекс "Панцир-С" и ракетните комплекси "Тор-М2" и "Бук-М3", използвани в Украйна, както и зенитно-ракетни системи С-400.

Имаше и бойни десантни машини като БМД-4М и бронетранспортьори БТР-МДМ, включително най-новите БТР-МДМ "Ракушка".

Наземната част на парада завърши с преминаването на три пускови установки на междуконтиненталния балистичен мобилен комплекс "Ярс", съпровождани от подразделения за охрана с автомобили "Тигър-М", оборудвани с дистанционно управляем боеви модул "Арбалет-ДМ".