Строителството на 34-етажния небостъргач "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" може да се окаже без валидно разрешение. Това стана ясно от изказване пред bTV на главния архитект на София Здравко Здравков. Той уточни, че действащото разрешително е изтекло през ноември 2018 г. и оттогава не е постъпвало заявление за удължаването му.

Здравков подчерта, че отговорност за евентуални нарушения носи ДНСК, а не неговата дирекция. Строителният контрол бил сезиран по казуса на 15 януари и се очаква да излязат със становище.

Главният архитект коментира и запис от 2018 г., в който на среща с граждани, той казва, че е получавал SMS-и от собствениците на "Артекс" сем. Мирянови във връзка със строежа на небостъргача. Здравков заяви, че все още пази съобщенията и те "определено не са псалм 91".

Не стана ясно защо в документацията за строежа на "Златен век" се взема предвид позицията на заместник-регионалния министър Валентин Йовев, че за сградата трябва да важат новите правила и съответно разрешителното за строеж да е 10 години, а не позицията на регионалния министър, която казва, че писмото на нейния подчинен няма правна стойност.