Гладни и премръзнали мигранти нахлуват по къщите в Трелянско, като това се случва дори и нощем, разказват местните хора. Напливът на незаконно влизащи по западната граница обаче е намалял, коментира областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски.

5-6 бежанци нахлули към 1.30 часа през нощта в къщата в една от махалите в Треклянско, стопанинът ги прогонил с пушка, разказа негов роднина пред БНР: "Като ги видял да влизат в къщата, излязъл, гръмнал с пушката. Жената на един приятел, който идва в събота и неделя, излязла да хвърля боклука. Те били до оградата. Жената си изкарала акъла. Започнала да писка, да вика. Излязъл и мъжът ѝ и ги видял".

Набелязват се мерки срещу бежанския наплив по западната граница, твърди областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски: "Уточнихме на процедура как да действаме, сега е по-спокойно. Тук едната граница - македонската, е абсолютно спокойна, за другата - трафикът намалява".

На друго мнение е бившият директор на Национална служба "Полиция" ген. Васил Василев: "Ако не вземат спешни мерки България и Европа ще бъдат заляти от мигрантска вълна. Мигрантския натиск започна през 2005 г. Европа и България го проспахме. Тази маса, която идва в момента е от друг свят, начин на живот, друго съзнание, друг манталитет. Ще ни залеят. Ако не се направи нещо много голямо, за да бъдат спрени", каза той в студиото на "На Фокус с Лора Крумова".

Според него Европа е прекалено либерлана към мигрантите. "Да ще се научат да минават през пропускателните пунктове", призова ген. Василев.