Близките на журналиста Милен Цветков, който беше убит при катастрофа на Великден, са наели за адвокат негов приятел.

„Това е изключително емоционален процес за мен“, заяви тази сутрин Менко Менков пред bTV, като разказа, че се е познавал отдавна с Цветков и двамата са споделяли обща страст – къмпингарството, затова не е могъл да откаже на семейството да поеме случая.

„Това е една морална кауза, която трябва да отстояваме, тъй като човешкият живот е най-голямата ценност. Този казус не трябва да остава, защото е загубил живата си един от най-известните български журналисти, а за да направим така, както казват неговите близки, това да не се случва. Това е тяхното желание. В скръбта си те бяха изключително горди, казвайки „Сега не е време за отмъщение, трябва да простим“, подчерта той.

"Независимо дали ще бъдат увеличени наказанията, каквато е нагласата на обществото, какъвто законопроект има внесен в Народното събрания, това няма да се отнесе към извършителя, тъй като чл. 2 на Наказателния кодекс, извършителят се ползва от по-благоприятния закон, т.е. новият закон ще действа занапред", каза Менков, който отбеляза, че и по сега действащите нормативни актове наказанията за този вид престъпления са сериозни.

„Искам да поздравя наблюдаващия прокурор и разследващия за обвинението, което повдигнаха за умишлено причиняване на смъртта на Милен Цветков“, изтъкна адвокатът.

По неговите думи това обвинение може да бъде доказано в съда.

„Тенденцията на развитие на този тип престъпления е следната – при старата обществено-икономическа система, така наречения социализъм, този текст на НК, чл. 342, ал. 3, буква В, имаше широко приложение и това може да се проследи в съдебната практика. Абсолютно безупречно в правната теория има разработки на проф. Никола Филчев и на полковник Раймундов, които са дългогодишни съдии, включително и във Върховния съд на Република България“, каза Менков.

Според него „евентуален умисъл“ е напълно доказуем в настоящия случай поради наличието на наркотици в кръвта на извършителя. Кристиан Николов може да бъде подведен и под отговорност за противозаконно отнемане на МПС, смята Менков, базирайки се на изказванията на адвоката на неговата майка, че тя е била в провинцията, талонът на джипа е бил в нея и изобщо не е знаела, че той го е взел. Николов обаче може да стане и свидетел в делото срещу нея.

Адвокатът отбеляза още, че увеличаването на наказанията няма да доведе до намаляването на подобни случаи като катастрофата, при която загина журналиста, тъй като не действат възпиращо, както се вижда от досегашния ни опит.

Занимаваме се само с увеличаване на репресията, а трябва да се опитваме да предотвратяваме подобни престъпление с възпитателни мерки“, смята Менков.