Приемаме препоръките на България, възможно е много бързо да бъде намерено решение на откритите въпроси, коментира премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от агенция МИА. Така той отговори на критиките от българска страна към Скопие след приключилата консултативната среща в София при президента Румен Радев.

Подписахме Договор, с който приехме, че имаме обща история. Разбира се, че част от историята ни е отделна и в двете държави. В този дух аз вярвам, че комисиите ще намерят решение, заяви още Зоран Заев.

Тази сутрин българският президент Румен Радев свика извънредна среща по въпросите около очакваната покана за членство на Северна Македония в ЕС. На нея присъстваха премиерът Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева, вицепремиерът Красимир Каракачанов, шефовете на парламентарните групи с изключение на ДПС. След разговорите стана ясно, че България ще подкрепи влизането на Северна Македония в ЕС, но под условие.Участниците в днешната среща при президента постигнаха съгласие, че са необходима национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес.

Българският държавен глава открои и важността на очертаването на т.нар. червени линии, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Северна Македония няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност.

"Въпреки огромните усилия, положени от българската страна, съвместната комисия по историческите образователни въпроси не постигна особени резултати, а напоследък са обезпокоителни", каза президентът Румен Радев.

"Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме членството на Северна Македония в ЕС. Позицията ни е ясна - важно е да бъдат приети в ЕС, но да разберат, че това зависи от тях и не може да стане за наша сметка, прекроявайки историята", заяви премиерът Борисов.

Зоран Заев отговори, че не е достатъчно само Скопие да направи отстъпки.

"Комисията е експертна и тя е създадена, за да дефинира нещата. Нашите призиви са да бъдат направени смели крачки, основани на фактите и истината. Призоваваме да се намери решение и не е достатъчно само нашата страна да има воля, подобно нещо е необходимо и от България", заяви Заев.

Македонският премиер е убеден, че и тази исторически момент ще бъде преодолян. "До момента са решени четири исторически периоди за 6-7 значителни фигури, които честваме заедно от тези периоди", каза македонският премиер.