Свидетели сме на тревожна ситуация в Радиото. То е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия. Това пише в отворено писмо до медиите генералният директор на Българското национално радио Светослав Костов.

Както е известно, в БНР има напрежение сред журналистите, след като водещата Силвия Великова бе свалена от ефир, а по-късно след намеса на премиера Борисов бе върната. След това радиото спря излъчване за няколко часа на 13 септември, което бе прецедент. Разследващите установиха, че директорът на дирекция "Техника" в БНР е разпоредил спирането на ефира, но без затова да е искано реално съгласието на директора на Националното радио.

Ето какво споделя още Костов в писмото си:

А БНР е най-авторитетната медия в България. Тази ситуация доведе до това няколко човека да използват един уважаван от мен орган - Съвета за електронни медии, за проводник на лични интереси, клевети и недоказани твърдения.

Няма да позволя 20 години кариера в медиите, в която неведнъж съм доказвал професионалните си качества, да бъде опетнена от група хора и няколко медии.

Тук е моментът да обърна внимание върху т.нар. "цензура" в Програма "Хоризонт". Категорично заявявам, че под никаква форма не съм упражнявал контрол върху словото и публичното общуване. Доказателство за това е програмното съдържание през последните дни.

Наясно съм, че всяко желание за промяна на статуквото ще среща силна съпротива. Абсолютно съм убеден в правотата си. Не сме отстъпили от волята си за промени, защото отдавна има нужда от тях. Това искат и близо 1300 служители, работещи всеки ден, всеотдайно, за Радиото.

Ще потърся отговорност в съда на всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества.

Ще направя всичко възможно да запазя независимостта, свободата на изразяване на мнение и доверието към обществената отговорност, която носят журналистите в Българското национално радио.

Вярвам във всички работещи в БНР, вярвам в екипа, сигурен съм, че ще излезем по-силни от тази криза.

Радиа много, БНР е едно!

Светослав Костов, Генерален директор на БНР