По думите му през последните месеци сигналите за детска порнография и сексуални посегателства над малолетни в мрежата са намалели. Колев посочи, че педофилите са изключително изобретателни и ползват най-модерни технологии, затова е необходимо децата да знаят как да се пазят сами в интернет.

Координаторът на Националния център за безопасен интернет Георги Апостолов съобщи, че от началото на тази година при тях са постъпили шест сигнала за сексуални посегателства над деца. Той посочи, че освен от педофили, младежите в интернет са застрашени и от други видове насилие. Ежедневно има случаи на тормоз над деца от страна на техни връстници и познати, коментира Апостолов.

По думите му третата опасност за младежите е разпространението на ксенофобия, нацизъм и расизъм чрез интернет. Апостолов коментира, че българските фашистки сайтове са позиционирани най-вече в САЩ, където няма законови забрани.

Поведението на младите в интернет-пространството бе основната тема на семинара, който организираха днес във Варна Георги Апостолов и Явор Колев.

През юли в крайморския град ще започне и дистанционно онлайн-обучение по безопасен интернет, което ще се води от Апостолов. В него ще бъдат включени 70 младежи на възраст между 16 и 18 години. Обучението е на три нива и тези, които ги завършат успешно, ще водят обучителни сесии със свои връстници.