Операцията е започнала на 7 март, след като митничарите задържат 10 пратки с тегло 5,5 литра наркотично вещество GBL. Задържано е при опит да бъде изнесено с камион за Германия.

Установено е, че пратките се поръчват по интернет от сайт, базиран в България, собственост на фирма, която търгува с почистващи препарати. Веществата са рекламирани като почистващи вещества в сайта, който е изцяло насочен към немско- и англоговорящи клиенти. След като е образувано досъдебно производство и случаят е докладван на Софийска градска прокуратура, митническите разузнавачи са започнали наблюдение на собственика на фирмата и няколко адреса.

Два дни по-късно - на 9 март, собственикът на фирмата е задържан при предаването на три други пратки за износ в експресна куриерска компания. Претърсени са две помещения, собственост на фирмата, и на единия адрес в апартамент в София е открита лаборатория за бутилиране и пакетиране на течната дрога. В помещението са открити 55 литра GBL, празни пластмасови бутилки, етикети и компютър с кореспонденция, обвързващи мъжа пряко с дейността по производство и международен трафик на наркотични вещества.

По предварителна информация този канал е работил близо 8 месеца, а от задържаните при тази операция общо 62 литра са щели да бъдат произведени близо 1 милион дози GBL. 

Това е третият международен канал за трафик на наркотици, разбит от служителите на сектор "Наркотици" при Митница "Аерогара София" само за последния месец.