Това съобщава вестник "Република”, цитиран от БГНЕС. В болниците в северната част на страната са настанени за лечение още десетки пациенти, които чакат диагноза. Смъртността при заболяването е между 4 и 10%.

От началото на месец юли 24 случая на пациенти с тежка форма на менингит са приети в специализираната болница в Солун. Лабораторните изследвания доказват, че 11 от тях са се заразили от вирус, подобен на западнонилска треска, но досега гръцките лекари не са единодушни, че причината е заразено насекомо, съобщи обаче БНР. Епидемологът от университета в Солун Ана Папа съобщи за медиите, че лабораторните изследвания не са потвърдили, че трите смъртни случая са следствие от западнонилска треска.

Българските лекари вземат проби от болни в инфекциозните отделения у нас, за да изолират вируса и да се запознаят с болестта.
"Заради наближаващата опасност у нас лекарите са започнали да вземат проби и от комари, кърлежи и гризачи, за да проучат вируса", съобщи епидемиологът на здравното министерство д-р Ангел Кунчев. Изследвани са районите, в които е по-вероятно да се появи насекомото - Благоевградско, Хасковско и по Черноморието, добавя той пред "Фокус".

Мерките са взети, защото в България болни от западнонилска треска никога не са били регистрирани и нашите доктори трудно ще разпознаят вируса.
"Той започва като всички останали вируси – с повръщане, висока температура, втрисане. С напредване на болестта се проявяват и специфичните симптоми. Западнонилската треска много бързо засяга мозъчната обвивка и се стига до менингит”, обясни специалистът.

Според него вирусът може да се пренесе в България чрез тигрови комари и  туристите, които се връщат от почивка.
Тигровите комари са характерни за тропическите страни. Въпреки това заради промените в климата те започват да се появяват и на север и е възможно да достигнат и България, обясни д-р Кунчев.

Карта на Европейския център за контрол на заболяванията показвала още, че редките тропически вируси все по-често се засичат по балканските ширини. Епидемия от западнонилска треска се е разразила в Румъния преди около 10 години, напомни епидемиологът. Над 1000 души са починали от заболяването в САЩ за последните 10 години.

В Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в Благоевград съобщиха, че нямат получени сигнали за съмнения за заразени комари със западнонилски енцефалит, съобщи БГНЕС.
В инспекцията нямат и получени указания за действие във връзка с това заболяване. Със западнонилската треска биха могли да се заразят и животни, но в Националната ветеринарно медицинска служба към момента няма такива сигнали.