Образованието в училищата у нас в последните години върви към по-лошо, смятат 63% от българите. Това показват резултатите от проучване на "Галъп" за БНТ. Според 16% от анкетираните тенденцията е към по-добро, а 21% не могат да дадат конкретен отговор.

Подобни са резултатите и от проучване по темата от 2012 г., когато отново повече са били хората, които оценяват тенденциите за промени към по-лошо. Тогава обаче значително по-висок е бил процентът на тези, които дават положителна оценка, че образованието се променя към по-добро - 23 на сто.

Въпреки тези данни, по-висок процент от запитаните днес биха препоръчали на кандидат-студентите да продължат образованието си в България, а не в чужбина. 45% отговарят, че ще дадат препоръката си за България, а 38% съветват да се продължи образованието в чужбина. 17 на сто не могат да дадат отговор.

През 2012 г. отговорът на същия въпрос е бил почти изравнен - 39% са препоръчвали образование в България, 35% - в чужбина. Значително по-висок е бил процентът на хората, който не знаят какво да отговорят.

За целта на проучването от "Галъп интернешънъл" попитаха хора на различни възрасти как е правилно да се изпише изречението "МагазинА се премести" или "МагазинЪТ се премести".

53% от анкетираните са отговорили правилно - че думата "магазин" трябва да се изпише с пълен член. Немалко хора обаче - 20% - са дали грешния отговор, а има и 13%, които смятат, че и двата начина са правилни.