Ако изборите за Народно събрание бяха в началото на април, разликата между първия и втория - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, щеше да е около 10% - това сочи проучване на "Галъп интернешънъл".

Изследването е проведено за БНТ между 28 март и 5 април 2024 г. сред 805 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната (максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души).

От социологическата агенция посочват, че изследването няма как да отрази последните развития и представлява моментна снимка към края на мандата на предходното правителство. 

Общо 37,4% от българите биха гласували на изборите за Народно събрание, ако те бяха в началото на април, а 34,2 на сто - на вота за Европейски парламент, сочи проучването на "Галъп интернешънъл болкан". 

Общо 37,4% от българите биха гласували на изборите за Народно събрание, ако те се проведат в началото на април, а от всички гласуващи, 3,5 на сто казват, че ще гласуват с "Не подкрепям никого", сочат данните.

От вота на гласувалите, ГЕРБ-СДС биха получили 27,4%, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) - 17,9 на сто, Движението за права и свободи (ДПС) - 15,2%, "Възраждане" - 14,9%, Българската социалистическа партия (БСП) - 10,5%, "Има такъв народ" (ИТН) - 5,2%. Останалите гласове остават за различни други по-малки формации.

На изборите за Европейски парламент биха гласували 34,2%, а 3,1 на сто декларират гласуване с "Не подкрепям никого". Вероятните дялове на подадените за партии, коалиции и кандидати гласове изглеждат по сходен начин с тези за парламент, обясниха още от агенцията. На този вот ГЕРБ-СДС биха взели 27,9%, ПП-ДБ - 17,7%, ДПС - 14,8%, "Възраждане" - 14,6%, БСП - 9,8%, ИТН - 5,4%.

От "Галъп интернешънъл" допълниха още, че степента на неяснота е висока, доколкото регистрацията тепърва предстои, затова и данните няма как да се четат като прогноза за изборен резултат.