Французойката Мари Пиетжак, която живее от 4 години в България, е по-популярна с англоезичния си блог Madame Bulgaria. В него тя показва най-интересните, според нея, забележителни и екзотични за чужденеца места в страната ни, разказва БНТ.

Преди да заживее за постоянно в София със съпруга си - също французин, тя израства в град близо Лил. Привлечена от вкусната кухня и красивата природа, Мари решава да промени живота си, да рискува и да заживее тук. В нейния блог, ориентиран главно към европейците, които са решили да посетят България, може да се открие всевъзможна информация. Кога е най-доброто време да се посети страната ни, местата, които задължително трябва да се видят и, разбира се - какво да се опита от различните и неустоими местни кулинарни деликатеси. Ето какво още ни разказа за себе си влюбената в България - Мари:

- Какво знаехте за България преди да дойдете тук?

- Ако трябва да бъда откровена, абсолютно нищо, освен тези три факта - моята баба е посещавала Бургас преди много години по времето на комунизма, Силви Вартан е българка и знаех за България, че не е от най-богатите държави.

- Какво беше първото нещо, което Ви впечатли тук в България?

- Интелигентността на хората и общата им култура. България безспорно за мен е страната с най-интелигентните и културни хора в Европа, без да преувеличавам. Някои от хората, които кандидатстват в кол центрове например, са с магистратури, докторантури и дори говорят до 5 езика. Във Франция голямата част от хората, които работят такъв тип работа, дори не са завършили гимназия. За някои хора това е доказателство, че страната има социален проблем.

За нас обаче фактът, че имате толкова квалифицирани хора за тези позиции е просто доказателство за това, че голяма част от българите е високо образована, сравнение с повечето хора във Франция, например. Има огромен потенциал тук и ще е грехота да отиде на вятъра. Нещо трябва да се промени!

- Кои са нещата, които трябва да се променят в София и в България?

- България е страна, която има ресурсите да преуспее на световната сцена, българите трябва да разберат, че само и единствено тяхната целенасоченост и воля ще ги отведе към правилния път и към по-добри дни. Те трябва да разсъждават повече като "ние" и по-малко като "аз". И да бъдат повече дейни в обществените процеси, ако искат да изградят по-добро бъдеще.

- Какви са, според Вас, приликите и разликите между България и Франция?

- Качеството на храната, разбира се. И в България, и във Франция хората са горди с кулинарните си традиции и наистина обичат да готвят. Не бих могла да живея в страна, която не познава това изкуство.

- Как реагират хората, когато им кажете, че сте Мадам България и имате собствен блог за страната ни?

- Българите са много впечатлени от този факт. В началото аз самата бях много изненадана от това и не вярвах, че е толкова важно за тях, но впоследствие с течение на времето разбрах, че българите, като че ли ценят мнението на чужденците повече.

- Коя е първата дума, която научихте на български? А последната?

"Шопска салата" и "Много"!

- Разкажете ни повече за работата си тук в София?

- Консултант съм към българо-американска фирма, която освен на българския пазар присъства и в няколко други държави. Моята главна задача е да проучвам пазара, за да мога да бъда полезна на генералния директор за изработване на стратегия, която да бъде най-успешната с оглед на моментната ситуация.

- Ако трябваше да изберете друга държава, в която да живеете, коя би била тя?

- Много труден въпрос, защото наистина се чувствам прекрасно тук, но като се замисля може би бих живяла в Италия. Заради храната.

- И накрая - кажете ни нещо, което винаги сте искали да кажете на български?

Сигурно ще ви шокирам, но знам как да псувам много добре, особено когато съм изнервена от шофьорите тук.