Софийският университет "Св. Климент Охридски" вече има нов ректор - това е проф. д-р Георги Вълчев от Философския факултет, който беше избран от Общото събрание на СУ след балотаж с акад. Николай Витанов от Физическия факултет. 

От 369 регистрирани за участие в Общото събрание на балотажа за ректор са гласували 355-има. От тях за проф. Вълчев са гласували 198 от делегатите на Общото събрание, а за акад. Витанов - 152-ма, съобщиха от Централната избирателна комисия в Софийския университет.

До балотажа се стигна след като общо четирима влязоха в надпреварата за ректор. При първото гласуване проф. д-р Георги Вълчев получи 125 гласа, проф. д-р Климент Найденов от Геолого-географския факултет - 64 гласа, проф. дпн Милен Замфиров от Факултета по науки за образованието и изкуствата - 79 гласа, а акад. Николай Витанов - 95. 

Според Правилника за устройството и дейността на университета на първо гласуване нямаше избран ректор и трябваше да се възпроизведе второ гласуване между двамата кандидати с най-много гласове. Така се стигна до избора на проф. д-р Вълчев.

Проф. д-р Георги Вълчев - новият ректор на СУ

Снимка: Булфото

Общото събрание на Софийския университет започна своето заседание тази сутрин, като през целия ден се избираха колективни органи на управление и контрол на Алма матер, както и еднолични. 

Досегашният ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков връчи официалния ключ на СУ на новоизбрания ректор. "Пожелавам му да е здрав, да има мъдрост, железни нерви и да използва този ключ, за да отключва врати, а не да ги заключва", с тези думи се обърна проф. Герджиков към новоизбрания ректор на Софийския университет.

"Благодаря за доверието и подкрепата, защото да представляваш най-старото, най-авторитетното висше училище - университетът на България, действително е чест и отговорност. Мога да Ви уверя, че ще отдам всичките си сили, за да вървим напред и разбира се, да кажа, че редовно ще си взимам хапчета срещу старческа деменция", каза пред делегатите на Общото събрание проф. д-р Георги Вълчев, който е 57-ият ректор на СУ. Тези негови думи бяха посрещнати от тях с ръкопляскания и смях.

Пред журналисти новоизбраният ректор каза, че приоритетите му са много, но ще се започне с най-важното - с работа по проблемите, които са свързани с финансовото състояние на университета, с текущите проблеми.

"Университетът е огромен и е един сложен механизъм и ежедневието ни поглъща изцяло. Вероятно една от важните задачи ще е да направя среща с факултетите, да подберем екип от заместник-ректори, който да подпомага цялостната дейност, защото един ректор представлява университета, но без добър екип не би могъл да свърши много работа", каза проф. Вълчев, цитиран от БТА. 

Общото събрание на СУ

Снимка: БТА

Той заяви, че за четирите години от мандата му на ректор трябва Софийският университет да върви още повече нагоре, да стане много по-видим, да стане част от европейското образователно пространство и да отстоява основните приоритети и идентичността на страната ни.

Кой е проф. д-р Георги Вълчев? 

През 1988 г. Георги Вълчев завършва Софийския университет "Св. Климент Охридски", магистър е по история, с втора специалност "Философия". През 1998 г. получава образователната и научна степен "доктор" в Софийския университет, в Центъра по културознание.

От декември 2015 г. е заместник-ректор на Софийския университет по учебната дейност - докторанти и продължаващо обучение.

Бил е заместник-декан е на Философския факултет по учебната дейност (2011-2015 г.). Ръководител е на Катедра "История и теория на културата" (2011-2019 г.). Научен секретар е на Катедрата "История и теория на културата" (2003-2011 г.). Ръководител е на магистърската програма "Мениджмънт и социализация на културното наследство". Член е на Факултетния съвет на Философския факултет от 2011 г. и на Академичния съвет на Софийския университет от 2019 г.

Досегашният ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков връчи официалния ключ на СУ на новоизбрания ректор

Снимка: БТА