Десетки животновъди и земеделци от цялата страна блокираха главния път София-Варна край великотърновското село Шереметя. Протестиращите са от над 20 браншови асоциации от секторите животновъдство и растениевъдство.

Вижте снимки

На пътното платно протестиращите разляха мляко, подпалиха бали с овча вълна и изхвърлиха земеделска продукция. В района има засилено полицейско присъствие.

Производителите настояват в актуализацията на бюджета да бъдат гласувани 70 милиона лева помощ за сектора заради ковид ситуацията. Над 300 хиляди души са работещите в тези сектори, а за тях няма предвидени държавни компенсации, каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Той заяви, че една от целите на протеста е да напомни на политическите партии, че трябва да подкрепят предложението за актуализация на бюджета в тези сектори.

Изпълнителният директор на асоциацията проф.Иван Станков посочи, че производителите се надяват предложението на Министерството на земеделието за актуализация да бъде подкрепено от всички парламентарни групи, когато бъде разглеждано в пленарната зала на Народното събрание.

Снимка: Facebook/Даниел Божанков

Той подчерта, че пораженията за земеделския сектор, с изключение на зърнопроизводителите, ще бъдат сериозни, ако не бъдат предвидени компенсаторни мерки.

По думите му стопаните нямат защитни механизми, защото себестойността на продукцията им е висока, а изкупните цени са ниски, цените на енергията и горивата нарастват, затова тези средства са належащи.

Протестиращите излязоха в сутрешните часове близо до пътното платно с плакати "Земеделието също е бизнес и има нужда от подпомагане", "Така ли ще храним България", "Стига лъжи!".

Снимка: Facebook/Даниел Божанков

Производителите заявиха, че ако не бъдат чути, подготвят мащабен протест в София на 9 септември.