Животновъди изляха мляко и изгориха вълна пред Министерски съвет в знак на протест. Те искат оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов и неговия заместник с ресор животновъдство Цветан Димитров. Протестиращите опитаха пробият полицейската жива верига и да нахлуят в сградата на Министерския съвет, съобщи "Фокус". Те блокираха и движението по бул. "Княз Ал. Дондуков".

Вижте снимки от протеста >>>

Протестиращите издигнаха плакат, че изгарянето на мъртви животни е крачка към Средновековието. След като прозвучаха траурен марш и химна на България животновъдите излязоха на булеварда. Те запалиха вълна и изляха мляко насред площада.

Животновъдите са недоволни от недостатъчното финансиране на сектора и ниските компенсации за умъртвяването на животните заради чумата в Ямболско и Бургаско.

Това е втори техен протест, след като миналата седмица във Великотърновското село Шереметя също поискаха оставки в Министерството на земеделието и повече пари за сектора.

АНКЕТА: Да подадат ли оставки шефът на БАБХ и министърът на земеделието?

На протеста се появиха и депутати от парламентарната група на БСП, както и лидерът на социалистите Корнелия Нинова, която също подкрепи фермерите и заяви, че е необходимо да се промени държавната политика в сектор "Земеделие". Тя заяви, че премиерът Бойко Борисов трябва да поеме лична отговорност за случващото се в Ямболско и Бургаско.

Снимки: Иван Григоров

Фермерите блокираха булевард "Дондуков"

Снимки: Иван Григоров

Животновъдите опитаха да нахлуят в Министерски съвет

Снимки: Иван Григоров

Стигна се до сблъсъци на фермери и полицаи

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров