Кадрите бяха разпространени от природозащитната асоциация КАЖИ „Кампании и активизъм за животните в индустрията”.

Видеото показва как българската индустрия за отглеждане на норки заради кожите им изглежда отвътре - неспазени изисквания, лоши условия за животните, ужасно здравословно състояние, риск за околната среда, заявяват от КАЖИ.

От организацията твърдят, че 100 000 норки се отглеждат в лоши условия.

"По цял свят тези ферми са известни с лошото състояние на животните. У нас тази кампания тече 2 години, но институциите задушават информацията”, заяви Георги Челебиев от неправителствената организация пред NOVA.

Той е категоричен, че в конкретната ферма не се спазват правилата за отглеждане на животните.

Тези клетки, които са 90 на брой, те са дълбоки 90 сантиметра и широки – 32 см. В конвенцията за защита на животните в индустрията този размер е предвиден за 1 животно, а на видеото се виждат по 3-4, а на едно място и 5 животни. Много животни са с рани по тях”, коментира Георги Челебиев.




„Това са няколко броя животни, по 4-5 в една клетка, която не отговаря на размерите. Има здрави животни с болни животни на едно място, мъртви животни също, състоянието им е ужасно”, коментира и Петя Алтимирска от КАЖИ пред bTV.

Представители на фермата отрекоха обвиненията и обясниха, че за тях се грижат 40 души, половината от които са ветеринарни специалисти.

Според
Павлина Кузманова от Асоциацията на норковъдите у нас, заснетите кадри показват избирателно части от фермата в Маджерито, от които не се виждат реалните условия, при които живеят животните.

„Видеото издига неверни твърдения. Клетките са по-големи, там е позволено да се гледат 3 животни”, заяви тя.

"Фермата е изградена изцяло спрямо изискванията на ЕС и спазва всички практики, наложени от него. Тази ферма е част от Европейската асоциация на норковъди”, заяви Павлина Кузманова.

От фермата твърдят също, че както български, така и европейски институции са правили проверки на дейността ѝ и нарушения няма.

"Тези животни се отглеждат за кожи, ако някъде са наранени, се грижим още повече за тях. Работи се абсолютно по правилата”, посочи още Кузманова.

На видеото се виждат и норки, които са извън клетките. Според Петя Алтимирска това е много опасно, тъй като тези животни имат инвазивен характер и ако избягат от фермата, могат да представляват опасност за местната фауна.

„След като пуснахме този видеоклип вчера, имаме сигнали от хора, които изпращат снимки на норки в местната природа. Тази норка носи зарази със себе си”, каза още Алтимирска.

Според Павлина Кузманова обаче това не е вярно и те не представляват заплаха за околната среда.

РЕТА ”скочи” срещу фермите с норки в България >>>