За разлика от друга година, когато при старта на акция "Светлина" КАТ цяла седмица само предупреждаваше нарушители, сега санкциите започват от първия ден, предупредиха на пресконференция от Пътна полиция.
За износени гуми глобата е 50 лева, за некачествени чистачки - 20 лева, а за неизправни светлоотразители ще се отнемат по 5 контролни точки.

На улиците ще бъдат извадени 30 апарата в цялата страна, които ще проверяват правилната насоченост на фаровете и силата им. В акцията се включва и ДАИ, от където ще проверяват камиони и междуградски автобуси.

Освен за фарове, проверки ще има и за гуми.

От КАТ гарантираха, че патрулните автомобили на МВР задължително преминават преглед преди зимния сезон, но ако има кола, която е с неработещи или нерегулирани фарове, ще има глоба и за полицая, който я управлява.

Статистика обаче сочи, че убитите при катастрофи са със 130 по-малко от началото на годината в сравнение със същия периода на 2010 г. 5526 са регистрираните произшествия към 31 октомври. Загинали са 544 души, а ранените са 6916 души.
Поставянето на коланите е една от основните причини за намаляването на жертвите. За това и при катастрофи ранените са повече, уточни главен инспектор Красимир Костов, цитиран от "Фокус".

Близо 42 на сто от жертвите са при случаи, когато превозното средство напусне платното и се преобърне и се удари в дърво или билборд. Най-често тежките катастрофи стават в часовия пояс между 17 и 21 часа в дните от петък до неделя. Миналата зима катастрофите в населените места са двойно повече от тези по междуградските пътища. Половината от убитите пешеходци са на възраст над 65 години.
Общо произшествията с пешеходци са 1589, със 105 убити и 1584 ранени.