КАТ глобява до 150 лева за нерегулирани фарове

От днес КАТ започва да глобява, ако при спиране се установи, че шофьорите не са подготвили автомобилите си за зимата. Например за нерегулирани фарове всеки може да бъде глобен от 20 до 150 лв.

Обратно в новината

Коментари - КАТ глобява до 150 лева за нерегулирани фарове | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

а за какво ходим на технически преглед ? щом имам направен технически преглед, това означава, че колата е в ред. е как да разбера, че фаровете ми били разногледи ? да нямам в къщи лаборатория, да си ги замервам.

мършите се чудят как да изкрънкат още пари, днес за фарове, утре ще видим за кво ще се сетят елате ми проверете нагревателя на задни джам дали работи вашата мамица ...........

До сега единствено са ме заслепявали яките фарове на чисто новичките коли. Направо са като прожектори. Старите трошки мъждукат на фона на новите

Явно, здраво са се охарчили по изборното пазаруване!

Днес - спират за проверка момче - за фаровете.Ама ми стана много странно по улицата се движи и каруца- няма светлини няма нищо-обаче за нея няма и глоба.Като са толкова отворени -нека впишат в закона , че зимно време е забранено движението им .Само по черните пътища!!!!!!!!!!!!

Поне каруцата има една чистачка-истински косъм .

Да, ама не ти чисти предното стъкло, а ауспуха... .

Не всеки идиот е в Мерцедес ,но във всеки Мерцедес седи идиот.

да глобят селянчетата с евтините ксенончета дето се разкарват по пътищата и заслепяват останалите

Аз пък имам чисто техничиски проблем. Бодкомпютърът ми без фарове свети в червено и през деня се вижда, а на фарове в зелено и през деня, особено ако е слънчево не мога да прочета никакво съобщение или да видя символи. Мъка!

КАТ по нареждане на МВР се стреми от всичко да смукне пари. предлагам им да издадат нареждане всички пешеходци да си закупят фенерчета и пррез зимния период като водачите на МПС на рсякъде да се движат с включени светпини на фенерчетата, за да бъдат забелязани от водачите на МПС.иначе и за тях глоба от стотина лева. Така КАТ вероятно ще си докара солидна печалба...

Преди няколко дни една патрулка сви в пряката по която се движех, като ме връхлетя карайки в насрещното, а полицаят разпалено говореше по GSM-а!!!!! Без хендсфрии разбира се! Рибата се вмирисва от към главата! Друг вариант няма! Бате Бойко и сие, разберете го това, ако искате да има ред и зачитане на реда в държавата!!! И не е лошо да се допитвате и до шофиращите си поданници - не всички са идиоти и престъпници!

А кой я храни тази риба? Спри ти да и даваш храна, да спре и тоз до теб, после онзи до него и т.н. Пък да видим тогаз, какво ще яде рибката и ще се вмириши ли или просто ще изсъхне от глад :) Пиявицата барем се пуска като се насмучи, а тез кръволоци насита нямат. Само искат, искат, искат ... барем да даваха повечко, че да има и да вземат повечко, а те ни уцедиха силите, ака продължават да изтискват сгхото ... Да си стискат пържолниците, дето си ги отгледаха :)

На основание на закона ли са тези глоби или това е поредният държавно-мутренски рекет?

Едва ли. То кухото си е кухо. Ти какво му приказваш, то какво дрънка.

Причините за по-малкото жертви и ранени е заради това , че хората в България все повече огладняват и все повече се покачват разходите свързани с автомобилите.Поради тази причиня няма толкова водачи вече.........

А защо така лекомислено са се отказали да проверяват спирачките, луфта на кормилната уредба, изгорелите газове? В жилищата се използват неизправни бойлери, печки, перални, и дори компютри, представляващи опасност. Крайно време е да започнат проверки на място и да се санкционират собствениците в полза на бюджета!

Отново КАТ убиха коча с лопатата. За гумите добре - уж имат инструмент. За фаровете, хм, с 30 апарата направо виждам как ще ме спрат да ги мерят, а като обжалвам, кой знае какво ще се окаже. Най-интересното в случая са некачествените чистачки. Какво означава това? Кои чистачки са качествени и как ще се прави техния анализ. Сутринта се наредили ушевите по Малинов, с едната ръка хванал стоп палката, с другата, в джоба, хванал своята. На светофарите кой откъдето свари влиза, къде зелено, къде жълто, а който поизостанал се донабута на червено. А те, по-стройни от знаците наоколо само стърчат. Абе КАТ-аджии.

Е не се ли сещаш, качествени са всички чистачки, закупени от близка до ГЕРБ фирма, всички други са некачествени!

на запад глобата е около 100е а заплатата минимум 2000е.При нас глобата е 150 а заплатата 290 сами си правете изводите дали не сме най прецаканите.

Точно така, ама на запад почти няма да видиш кола с неизправни светлини, а тук всеки трети автомобил или е без габарити или не му свети единия фар или стоп или е с нерегулиран китайски ксенон и те заслепява...

Владо, нали точно това казва "АЗ". Направи си сметка колко ще му струва на запад да си смени и регулира фаровете и колко ще ти струва тук в някой сервиз (като процент на заплатата му).

Аре да пишеш по темата а? Аман от вас на всяка новина, ГЕРБ и БСП... Ако пуснат новина за Делфините в морето, сигорно пак ГеРб или БСП ще намесите.

Някой може ли да ме открехне какво значи качествени или некачествени чистачки-кои фирми производители или вносители са спонсори на мвр . Че да знам от кои да си купя.

Принципно идеята за включени постоянно светлини е добра за есенния сезон. Едно, че дните с мрачно и мъгливо време са доста, друго, че даже и в слънчевите дни самото слънце е доста ниско на хоризонта и често пречи и затруднява видимостта. Че има загуби на енергия и умножено по 1 милион прави много е вярно. Както и да е тук става дума за сигурност и опазване на човешкия живот а той цена няма! Иначе върха на простотията е КАТ да дебнат и да глобяват от първия ден за невключени фарове. Как може човек който е изгубил навика да ги пуска в последните няколко месеца да прещрака и за 1 ден да стане като машина и да ги пуска? Това е огромната простотия в случая...

Днес ме спряха ! Забравих да ги включа ! След проверка на документите , ми ги върнаха, казаха , че е първи ден и за това само ме предупреждават и ми пожелаха приятен път !!! Що да ги псувам, а !!!

все повече ми се струва че живеем във времената на инквизицията...да го направят 10000лв глоба ако без шапка,ако пък си със 15000....така никой няма да кара и няма да има никакви нарушения и произшествия и кат ще са преизпълнили всички планове а от брюксел ще ни похвалят.

Ясно е, че хората не приемат идиотската поправка на закона да се движим с включени светлини и през светлата част на деня. Това е пълно малоумие - енергиен преразход, опасност от насрещно заслепяване, добавено към повишената естествена дневна осветеност и т.н. Старата редакция на закона беше разумна - светлините се ползват задължително през светлата част на деня само при намалена видимост. Защо трябва цяла държава да се страхува и видиотява, заради един бивш министър Румен Петков? През деня да светим като коледни елхи, а през нощта половината автомобили да са с изгорели светлини. Нека бъдем хора, нека бъдем разумни, нека загасим излишната светлина! Присъединете се към онези немалко шофьори, които не приемат тази криворазбрана европеизация!

съгласен съм, но какво да се направи?!

Кои хора? Та това в най-скоро време ще стане задължително за страните в Европа, и то целогодишно.Дори производителите на автомобили ще се задължат в новите модели да има и фабрично монтирани дневни светлини.Палиш и те светват, независимо искаш ли или не.

Когато стане в ЕВРОПА нека стане и тук . А не само закони с цел касички . А за тъпаците с палки без коментар

Колко пари ще откраднат от глобите?

Интересно е дали са разрешени сините луминсцентни фарове и ако не, то ще има ли санкции за това?

Поредната простотия за пълнене джобовете на тъпаците . Кога ще спрете каруците и количките с размери на лимозини .Кога полицаите ще се научат да спазват елементарни правила за движение . Защо разкопахте /сточна гара / само година след основен ремонт

когато цъфнат герберските налъми! ако си с каруца, си недосегаем

До hehe,LoL,13 и други ,фаровете може да са регулирани ,но да са побългарени да светят на дълги светлини с намалено напрежение от слаганите напоследък електронни комплекти за пускане на фаровете автоматично .Целта им била да се включва жичката за дългата светлина на лампите,защото не се използвала наравно с жичката за късите светлини.От там идва заслепяването,щом видите фарове светещи с цялата площ на рефлектора е за тези които написах,а трябва светлината да е от горната половина на рефлектора.Пак това е от такива хитреци и гъзари ,които искат да не са като другите,да им е сгодно на тях ,а другите да се чудят какво да правят.

Мисля че това за фаровете е едно от малкото разумни неща които се въвеждат и дори би трябвало да е целогодишно, нека не протестираме за всяко нещо по принцип.

нищо разумно не виждам в това аз лично! не желая да ме заслепяват непрекъснато

Това, че те заслепяват е пряка зависимост от тяхната сила и регулиране. Трябва да се кара на фарове, защото не искам някакви неидентфицирани камикадзета да ми седят скрити до тъмна доба по пътя, все едно са на електромер.

Що не налагат направо 10 г. затвор за неизправни фарове? Всичко друго е маловажно - фаровете, особено ако не светят посред бял ден, са най-голямата беда.

Не само фаровете през дена Утре е ред и на данъчните и др глобяващи органи парите доста намаляха избори имаше

мани голяма тупня *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ал

Как само по милиционерско-герберски си приписват заслугата за по-малкото загинали... Причината за това, драги милиционери, е по-малкото движение в сравнение с миналата година, а не ползването или неползването на коланите. За ползата от коланите имаше специално изследване, според което, ползите и вредите от тях са почти еднакви - т.е. нямат принос към статистиката на загиналите.

Аз не знам ти по кои пътища караш и в къде живееш... Движението не е по-малко! А като преживял катастрофа, мога да ти кажа, че не си прав и за коланите. Така де... то в статиските незнам какво пише и от къде ги вадиш. Но на тебе ти е по-важно да зплюеш ГЕРБ, отколкото да си обективен нали.

В полицейска държава се вземат полицейски мерки! Никакви такива глезотии, полицаите да правят забележки: бой и глоби (глад). Па ние ,че си ритаме топката у Банки на площадо!!!

Защо въпросните уреди се вадят на първи ноември, а не на всяко първо число? Може би заради полярната нощ. Защо чистачките ще ми ги проверяват на първи ноември, а не при всяко спиране за рутинна проверка? Омръзна ми да слушам и гледам акции! Бих искал да виждам непрекъсната дейност, не акции. Иначе идва въпросът - защо плащам данъци за цяла година, а не на брой акции? Смешници са висшестоящите в МВР. Смешни са им аргументите, смешни са им методите. Лошото е, че на нас зад...те са ни голи, та майтап на гол г...з си е Вие знаете какво.

Колега, не си прав.Полицията си краде целогодишно, просто сега има сезонно разграбване.Паленето на фаровете по календар е нещо като коледни премии,които ще продължат до 1 март.С идиотските ограничения и тъпотии държавата всъщност се грижи за нас.Иначе ще плащаме двойни данъци,за да има пари за истински полицаи вместо сегашния башибозук.

Масово селяните карат с къси, вдигнати в небесата, или пък с ксенони, сложени на стар модел фарове (с оребрено стъкло). П.С. Под "селянин" имам предвид личностна нагласа, а не произход.

На такъв се казва селяндур.

В гр. Пирдоп патрулките вечно са с по един светещ фар.Та питам аз кой ще има смлост да ги провери и още повече да ги глоби.Смеееех :D

Така е, защото намалиха бюджета на МВР и трябва да се правят икономии.

Крайно време е полицията да заработи като европейска ! НЕ ДА СЕ ЧУДИ ЗА КАКВО И КОЛКО ДА НИ ГЛОБИ,А ДА ПРЕДОТВРАТЯВА ПРЕДПОСТАВКИТЕ ЗА ГЛОБИ ! Какво се има впредвид? Ежедневно-главния да обикаля с кола града и диктува на секретарката си - къде има дупки,къде се получава прекомерно задръстване,къде има неправилно паркирани автомобили, защо едикое си не работи.... защо едикое си работи ?! Връща се в службата и почва да звъни на служби, предприятия,организации,общини и.... други за отстраняването им. На следващия ден отново проверява за свършеното и глобява - само че не нас.

Разбира, главния да гледа и ако забележи, че на колатат ти има изгоряла крушка да я смени вечерта!!!

Заслепяване по българските пътища поне при мен най-често се получава от неравности по пътната настилка, които изхвърлят предницата нагоре и фаровете директно отиват в стъклата на водачите отсреща.

ДОКОГА ЩЕ НИ МАЧКАТ С ИЗМИСЛЕНИ ПРАВИЛА,ЗА ДА СЕ ЧУВСТВАМЕ ВИНОВНИ?НИЕ ДА НЕ СМЕ СЕВЕРНА ЕВРОПА,КЪДЕТО ДЕНЯТ Е 7 Ч. ДНЕС?ЗАЩО КИПЪР И ГЪРЦИЯ НЕ СИ СВЕТЯТ ПРЕЗ ДЕНЯ?МРЪСНИ БОЛШЕВИШКИ ТАБИЕТИ...

да не ти цъка електромера в колата, че така се нервиш?

Цъка ти нивомера на бензина.Просто да ти кажа понеже не се сещаш

Така е. Тук нощ няма, само ден!!!

Що ли ви се чудя на умните приказки, то българин ако само не се олаква и не мрънка няма да е българин. Като не ви харесват правилата в държавата идете другаде, ма ме съмнява че има държава в която правилата са за да не се спазват както тук. Фарове, чистачки, колани, вместо да започнете да обсъждате за некачествената стока с която си обслужваме колите седнали да ми говорят за горива, газове и незнам си кво. Овце, ако горивата и всичко друго ни беше наред дали щяхте да мрънкате за това бе овци с овците...

Уважаеми Чобанино,правилата не са еднопосочно правило,което е в посока само народ към държава,а и обратното ! Що се отнася до това,който не му харесва да се маха,уверявам те,че това се случва със страшна сила !

Уважаема Нула, правилата са създадени за да може ти, аз и другите да живеем спокойно. Но тези дето напускат не напускат заради глупостта на правилата, напускат заради това, че все повече хора искат да живеят по техни си правила - преди да ми отговориш се замисли над написаното от мен, включая и предният ми пост .....

То и това са задължени да го правят. А ти да не би да караш без гражданска, без колан, и да си държиш телефона докато караш?

Кога ли по улиците ще бъдат извадени апарати,които да мерят големината и броят на дупките ? Полицията ни се е превърнала в основен събирач на приходи за държавата,но пък и какво друго могат те...

хахаха, некачествени чистачки - за това се отнесете към продавача и производителя, не към който ги е купил. Баси - пропуснахте да кажете и за задължителните зимни гуми, нищо че няма текст в ЗДП, не пропускате да напомните тази глупост.

Трябва да имат грайфер незнам си колко мм, за типа каучук и шарката никой не може да ти каже нищо. Отделен въпрос е безотговорността да караш с летни гуми зимата.

Като не вършат работа - не си ги слагаш. Това е отговорност на шофьора. Иначе си представи някой камион като ти лисне половин кубик мръсна вода как се омаже положението с кайма.

Най-накрая се сетиха, че трябва да проверяват за сила и насоченост на фаровете! Писна ми да ме заслепяват! Това също предизвиква катастрофи! Понеже карат с висока скорост и са ги насочили напред! Ама че някой срещу тях ще се пребие.... кой му пука!

Глупава милиционерска измислица са тези задължителни светлини - да си пълнят гушите ! В закона ясно и точно си пише - "при намалена видимост" ! Ясен слънеч ден и ... фарове ? Защо - защото на някой тъпак ми у хрумнала малоумната идея, че от това има смисъл ! А че разхода нараства с 1-2% - за един автомобил е пренебрежимо малко, но за милионите коли по пътищата дневно е огромна сума, да не говорим за замърсяването на околната среда и т.н. Но тъпаците с власт решават да тровят шофьорите с неадекватните си измислени мерки ! Не виждам как през слънчев ден пуснатите фарове ще спасят човешки живот - те колата ако не видят, фаровете ли ще ги спасят ? Малоумни милиционерски начини да те крънкат за пари !

Именно! Сива кола, с безличен цвят в преход слънце, сянка или в момент на намалена ЯРКОСТ!!! се вижда достатъчно късно! Имайки пред вид и идиоте, които карата с несъобразена!!! скорост остават ВКЛЮЧЕНИТЕ СВЕТЛИНИ! те ще повишар с 1-2% онези загуби, за които пишеш. ЛИЧНО СЪМ СЕ УБЕДИЛ, ЧЕ СВЕТНАТИ ФАРОВЕ, ДАЖЕ И ПРЕЗ ДЕНЯ Е ЗА ПО-ДОБРО! Стига икономика, това е срамота! Сигурността е по-важна!

А ти замислял ли си се че user не говори за икономия на гориво а за повечето изхвърлени газове в атмосверата,и знаеш ли че е доказано че ако всички коли по света си угасят фаровете в светлата част на деня ще въде изхвърлено милиони тонове по-малко въглероден двуокис.Горката ни Земя скоро ще ни се стъжни

Да ама управляващи в БГ в момента са милиционерите, така че ще изпълняваме.

Не зная дали управляваш автомобил и от кога, дали редовно или си от "неделните" шофьори, но разсъжденията ти са напълно погрешни.Първо, в закона изрично е записано , че от 01.11 до 01.03 се кара задължително на къси светлини (не е измислица на полицаите) и второ - кола със светнати фарове се забелязва много по-отдалече, което значително удължава времето ти за реакция.Когато се движиш сьс 100-120 км/час всяка секунда е ценна.

Кола със светещи фарове се забелязва по - отдалече, но пешеходците и мотористите се забелязват по-трудно около "светещи" коли при ясно време. Пълна глупост е това с фаровете, особено в населените места. В големите държави в Европа с климат подобен на нашия няма такива изисквания.

Стига си говорил тъпотии. Вдигал се разходът на гориво! От това по-голяма идиотщина не бях чувал. Недей да облъчваш с неверни неща хората.

Ти да не мислиш че фаровете светят от самосебе си. 2 х 50 Вата на 1 000 000 автомобила знаеш ли колко енергия е.

Дължа ти извинение! Не съм прочел правилно какво си написал. За крушките и отделените от тях емисии съм съгласен. Но все пак действително е по-добре да се кара със запалени светлини. Така колата се вижда отдалеч.

Освен, че разхода се вдига и електромера върти :) После и ЧЕЗ/ЕОн/ЕВН те удрят и в сметката за тока :)))

Ако трябва да сме точни - фаровете и всеки ел. консуматор ВДИГА разхода на гориво. Ако разучиш устройството на алтернатора, ще разбереш, че тои работи с променлив товар. Има си релета. Друг е въпроса, че няма как да се изчисли точно колко се покачва разхода. Защото е минимално и на практика трудно се усеща. Но пак казвам - ако трябва да сме точни - повишената ел.консумация води до повишаване на разхода на гориво.

"Стига си говорил тъпотии. Вдигал се разходът на гориво! От това по-голяма идиотщина не бях чувал. " Не познаваш принципа на работа на алтернатора, момченце! Всеки електрически консуматор вдига разхода. Колкото повече консуматори, толкова по-често алтернатора работи в режим на товар - т.е. зарежда акумулатора. Когато акумулатора е зареден, т.е. достигнал е нужното напрежение - има едно нещо, дето се наричат "реле" и то "прави" така, че алтернатора да не товари двигателя ;) Е, ако караш кола от Балканската война, може там алтернатора (динамо) да е много по-прост като устройство и да държи постоянен товар към двигателя. Нещо като велосипедните динама. Поздрави

Браво user! Отдавна не бях виждал по-точно и аргументирано преставяне на проблема! Имам само няколко забележки, и то основно към коментарите: -- вярно е това за закона (ноември - март... ), но е вярно също така че в стария закон пишеше точно "при намалена видимост", а това е ПО-ДОБРОТО решение, вместо датите; -- вярно е, че сивата (или металика, или ...) кола се слива със сивия асфалт, но за това се мисли при ибора на цвят при покупката... . Това е т.нар. "пасивна безопастност". Фаровете НЕ решават това!; -- вярно е, че включените фарове се виждат ?по-отдалеч??? - е, поне вадят очите... . Това обаче НЕ ПОМАГА при разминаването с БЛИЗКИТЕ коли, дори изобщо не помагга... .; -- включените светлини през деня водят до измамна представа за разстоянието до колата. Съвсем различно е през ноща и тори ефект го няма... ; -- и разхода, и лампите, и замърсяването, и и и ..... иии Не ми стига постинга да изброя всичко!

То КАТ за какво ли не глобяват вече,скоро ще глобяват навярно че дишаме въздуха по магистралите и пътищата Смешници,крият се като лалугери из храстите само и само да изпълнят поръчаната от началниците бройка за глоби! Всичката мара втасала,дай сега да видиме гумите, фаровете,коланите,аптечките,триъгълника и вечното-И ко ши праим сега? Просяци!!!

Като има такива баламурници бройката се достига много лесно и без да си в храстите!

на кого да сигнализираме за очевадни пропуски със осветителната система на автомобилите на КАТ , за отнемането на предимство на пешеходеца на маркирина пешеходна пътека , за малко не ме отнесе полицейски автомобил в Бургас - най-хубавия град за живеене вчера движейки се с превишена скорост без подаден звуков или светлинен сигнал ?

сигнализирай на полицая вътре да се глоби сам

Некадърници, стига сте се оправдавали с тези колани...те не са причини за катастрофите! Само си пълните бюджета с тях...

Коланите не са причина за катастрофите а за жертвите!!!

ДА ВИ ПРИСЕДНАТ ДАНО! ДА СЕ ЗАДАВИТЕ ! КЪРЛЕЖИ!

докато се напълнят всички гърла ще мине доста време докато им приседне :)

Карам Фиат Пунто. Какво да направя, че са ми слаби фаровете. Просто така е произведена. Да си сложа омразният ми китайски ксенон ли? И да ослепявам тези срещу мен. А ще проверяват ли за вериги и кабели за ток? Антифриз, дали ми духа парното?

Вземи си почисти фаровете и сложи истински крушки, а не свещи. На точката фаровете си светят много добре.

Трябва КАТ да имат правомощията да глобяват общините за дупките по пътищата,а не само да го отнасят шофьорите.За несветещи лампи,за лоша маркировка,за знаци,които не се виждат и още също да бъдат глобявани.Да бъдат безкомпромисни към водачите,които те изпреварват в населено място със сто,ате спитат тебе за 60...

глупости без край!. В крайна сметка трябва да се мисли практично: 1. да се определят критериите за повишаване на безопасността по пътищата 2. да се определят съответните мерки Към критериите не бива да се добави в челните места: висока скорост, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛОШИ ПЪТИЩА, неизправни в технИческо отношение превозни средства и т.н. Съответно в мерките трябва да залегне основния метод за дисциплиниране - бърза и ефективна наказуемост!!!! А това с отделните акции и подобни измислици е само прах в очите на хората и допълнителни левове в корупционната схема!

Днес точно по повод обявената акция специално гледах патрулките. Видях 3, само едната беше с пуснат фар. Казвам фар защото светеше само единия. Би ми било интересно да пипитам дали това за светлотразителите се отнася за каруците и каква категория книжка имат управляващите ги че да им взимат точки от нея

ограбиха страната ни, сега от фаровете ще пълнят хазната! за корумпираните, за дупките, за бедните, за реалните проблеми се говори 2 пъти в годината... питам каде са пътищата и децките градини в София... та баровците с ксеона дори не спират на патрулките...неспособноста да се справят с реалните проблеми, товарят само бикновения човек! утре ще си измислят глоба ако няма на винтилите капачки...