Кметът на София Йорданка Фандъкова даде старт на строителството на нова детска градина в район Витоша, като подчерта, че изграждането на нови детски заведения и училища е един от най-сериозните приоритети на общината.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

9879 деца останаха извън общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и подготвителни групи в училищата в София, след като на 12 май бе проведено първо класиране за прием. Тази година в класирането се включиха 23506 деца, като от тях 10954 са класирани. Свободните места за следващото класиране са 2714. Кандидатите за ясли са 12445, за преместване - 346.

Район "Витоша" е един от четирите столични района заедно с "Триадица", "Лозенец" и "Красно село" с най-голям недостиг на места за малчуганите.

Снимка: БТА

В същото време около 15 от столичните район вече нямат никакъв недостиг на места в детските градини за възраст между 3 и 6 години. 

Снимка: БТА

Строежът на новото детско заведение, което ще е филиал на ДГ "Бор" и се намира в квартал "Карпузица", е част от програмата на столичната кметица. Той трябва да приключи до една година.

На мястото е имало стари изоставени халета, които бяха премахнати.

Снимка: БТА

В момента в район "Витоша" се строи и нова детска градина в квартал "Бояна", а в цяла София се изграждат още 20.

Новото детско заведение ще бъде за 7 групи - три яслени и 4 градински групи. Предвиден е физкултурно - музикален салон, кухня, административни помещения и детски площадки за игра на открито.

Снимка: БТА