С третата фаза на исталацията за RDF отпадъци ще депонираме под 10%, с което ще покрием изискванията на ЕК за 2030 г. Над 450 подобни инсталации работят в цяла Европа.Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на сесията на Столичния общински съвет. 

Фините прахови частици от ТЕЦ "София" с новата инсталация намаляват с 6,2 т. на година или с 9,6%. София има уникален шанс, с който мисля, че не може да се похвали нито една европейска столица, и той е да изгради системата за производство на енергия от РДФ с 58% безвъзмездна помощ по ОПОС. Това, което искам да Ви уверя, че с тази инсталация ние гарантираме на София екологично, трайно, независимо и модерно управление на отпадъците, категорична бе Фандъкова.

След близо 4-часови дебати, Столичният общински съвет реши да се изтегли заем от 67 милиона евро за изграждането на нова инсталация за отпадъци. Целият проект е на стойност 157 милиона евро, като останалите средства ще бъдат осигурени по оперативната програма "Околна среда".

От БСП не подкрепиха предложението, внесено от столичния кмет - според червените съветници не е избрано най- подходящото място. Предлагат инсталацията да се изгради в село Яна, където е заводът за боклук, а не на площадката на ТЕЦ - София, което ще оскъпи проекта.

В последните два месеца слушах много внимателно всичко, което се говореше за третата фаза от системата за управление на отпадъците. Това е инсталацията за производство на енергия от РДФ-горивото, за чието съфинансиране днес искаме Вашата подкрепа. Това е поредната стъпка, която извървяваме заедно за изграждане на цялостна система за третиране на битовите отпадъци на нашата община, която се обсъжда и изгражда от 2005 г. насам. И поредната стъпка от 2011 г., когато е първото решение на СОС за този проект. Това не е проект за месец-два. От тогава направихме много - построихме и вече работят инсталациите за зелени и биоотпадъци, както и завода за преработка на битовите отпадъци, отбеляза столичният кмет.

Преди да ги построим имаше същите страхове и същите спекулации. Доказахме, че на терена на завода не само преработваме отпадъците на София, но е и място за събития и обучения.

От всички критики, които чух и прочетох, с една съм съгласна - това, че дължим непрекъсната и постоянна информация на хората. Съгласието ми обаче е до тук. Защото, уважаеми общински съветници и политически лидери, на хората ние дължим истината, а не лъжи и манипулации, подчерта Фандъкова.

Знам, че е лесно да се провокират страховете на хората и да се играе с тях. Но ние сме тук в тази зала, не за да лъжем и не, за да се грижим за бъдещите предизборни сметки на партиите, които представляваме. Казвам ви го много ясно и вярвам, че ще ме разберете - има нещо по-важно от изборния резултат и това е резултата за хората. Тук сме, за да гарантираме успешното бъдеще на този град и на хората. Бъдеще, което да ни приближава все повече и по-бързи стъпки към другите европейски столици.

Повярвайте ми, понякога е по-лесно да спечелиш симпатии, ако се откажеш от тежките проблеми, оставиш на някой следващ да ги реши. Признавам, че получих много съвети в тази посока. Но животът на хората и животът на града, не се измерват с мандати и политически сметки. В това вярвам и това ще продължа да защитавам, каза столичният кмет.

Фандъкова подчерта, че София има голям шанс да се нареди сред големите европейски столици и градове, които са решили трайно и по най-модерен и екологичен начин въпроса с отпадъците, които произвеждат.

Преди около 2 години с жители от район "Сердика" отидохме да разгледаме заедно завода за изгаряне на отпадъци на Виена. Тогава, бяхме представили избраната от експертите технология, пречиствателни системи и площадка - и хората имаха притеснения и въпроси. Знаейки, че лесно се вярва на лошото и на същите внушения, като сегашните - че инсталацията ще отрови въздуха - избрахме да видим заедно с хората, това, което искаме да направим в София. Виена има 4 инсталации, първата, в която ние отидохме и в която се изгарят битовите отпадъци, се намира в центъра на града. Тя работи вече повече от 30 години. И е атракция заради архитектурното си оформление и орлите, които гнездят на нея, отбеляза тя.

Над 450 подобни инсталации работят в цяла Европа

Някой от вас имаха възможност на място да се убедят в това. Най-много са те в Скандинавските държави, Германия и Франция. Всички тези държави имат висок стандарт на живот, икономически могат да си позволят да плащат скъпите природни ресурси, но въпреки това използват отпадъците като ресурс. Първо, защото така те стават суровина за производство на енергия и това е част от процеса на кръгова икономика и утвърдена политика на ЕК. И второ, защото с тях до депониране стигат минимални количества. Депонирането е изключително вредно и опасно, както за хората, така и за природата. Свеждането на депонирането и закриването на старите депа беше и остава наша основна цел, за да се погрижим за здравето на хората.

Ще припомня, че само преди 10-ина години 100% от отпадъците на София се депонираха. След това отворихме сепариращи инсталации, но въпреки това продължихме да депонираме голяма част от отпадъците.

Същите тези сметища, които ние затворихме, рекултивираме и превръщаме в зелени поляни и гори. В момента София депонира 16% от отпадъците си, благодарение на работещите Първа и Втора фаза от системата за преработка на отпадъците. С третата фаза - ще депонираме под 10%, с което ще покрием изискванията на ЕК за 2030 г., подчерта Фандъкова.

Това е важна екологична цел и истинска грижа за качеството на живот в града.

Проектантите на софийската инсталация - датската кампания "Рамбол" - са в топ 5 на компаниите в света в този сектор. Те са проектирали едни от най-големите инсталации в Европа, включително и тази в Копенхаген, която е пусната в експлоатация миналата година.

Преди 3 г. екипът им беше в София и представи с детайли проекта - избора на площадка, избора на технология, системи за очистване, икономически, социални и екологични ползи. Тази седмица те отново бяха тук по наша покана, защото най-важно по тази тема е да говорят експертите, а не само политиците.

Технологията, която е избрана за София, се прилага в последните 10-20 години в цяла Европа и непрекъснато се усъвършенства. Тя отговаря на изискването на Европейската комисия за "най-добра доказана технология". Преди избора на технология от консултантите са разгледани двете най-добри и доказани технологии - изгаряне на скара и изгаряне в кипящ слой. Избрана е "скарно изгаряне" заради предимствата по отношение на вида РДФ и заради по-малкото летяща пепел в димните газове. Именно като доказана технология тя работи в над 450 завода в Европа, съобщи столичният кмет.

На тези, които продължават да твърдят, че това не е модерна технология или че е остаряла, ще кажа ясно, това е технологията, която Копенхаген избра за завода, който пусна миналата година и който се намира до центъра на града, както казаха от "Рамбол", близо до Кралския дворец. Това е и технологията, която избира Сингапур за съоръжение, което ще бъде пуснато в експлоатация през 2023 г.

И понеже в този дебат явно имаме нужда да казваме очевидните неща, ще кажа, че нито Дания, нито Сингапур са държави, които не могат да си позволят най-скъпата, най-модерната и екологичната технология. И са го направили. Избрали са същото, което и София.

Ключово за мен, вярвам и за вас, и за всички столичани, е сигурността на инсталацията, покриването на екологичните норми и пречиствателните системи.

Затова искам да станат ясни следните факти и числа, за да се спрат спекулациите.

С пускането на новата инсталация част от старите мощности на ТЕЦ "София" вече няма да работят на пълен капацитет. По този начин намаляваме емисиите, които в момента ТЕЦ-а емитира във въздуха.

· Фините прахови частици от ТЕЦ "София" с новата инсталация намаляват с 6,2 т. на година или с 9,6%

· Емисиите на въглероден оксид намаляват с 87,2 т. на година, което е със 7% по-малко

· Азотните оксиди намаляват с 46,4 т. на година или 2% по-малко.

Защото много се злоупотребява с емисиите на ФПЧ - подчертавам следният факт - европейката норма на емисиите ФПЧ за индустриалните съоръжения е 10 милиграма на кубичен метър, а инсталацията на София ще покрие норма под 1 милиграм на кубичен метър.

По отношение на диоксините и фураните, за които се говори също много, мисля, че успяхме да убедим и най-големите скептици, че те са в пъти по-ниски от тези, които емитират дейности по горене в бита.

По отношение на пепелта, за която също се коментира - инсталацията отделя два вида пепел: дънна пепел и летяща пепел. Дънната пепел е неопасен отпадък - тя ще се извозва до депо за строителни отпадъци и от нея могат да се произвеждат материали за строителството. Летящата пепел, ще се транспортира до специални хранилища, като са предложени 4 различни варианта.

Инсталацията на София е проектирана с комплексна 4-степенна система за очистване на отработените газове от най-съвременно поколение, подчерта Фандъкова.

Подробна информация с всички детайли сме публикували на сайта на Столична община като отговори на въпросите, които бяха зададени от граждани и организации. Освен това, по мое настояване, направихме и специален сайт, на който сме събрали информацията за всички съоръжения от системата за третиране на отпадъците на София. Вярвам, че тя ще бъде полезна на гражданите на София.

Заедно с инсталацията се изгражда и мониторингова система, която следи всички технически параметри от работата на инсталацията и емисиите във въздуха. Данните за въздуха ще бъдат публично достъпни в реално време при непрекъснато измерване.

За всички нас ще остане отговорността да проследим инсталацията да се изпълни съгласно всички изисквания и норми, както е проектирана. Затова и предложихме да сформираме комитет за наблюдение по време на изграждането и първите години от функционирането на инсталацията, с представители на всички политически групи.

Има няколко неща, с които аз при никакви обстоятелства не бих направила компромис - това са чистотата и сигурността на хората. И няма значение от коя страна на банките в тази зала седи всеки от нас - ние дишаме един въздух. Тук са нашите деца и приятели, и тук искаме да бъдем. И за разлика от много хора, които могат да говорят каквото решат по тази тема, аз нося отговорност с името и подписа си. По същия начин, по който нося отговорност и за вече работещите инсталации за отпадъците, благодарение на които 84% от отпадъците на София се оползотворяват и рециклират, каза Фандъкова.

Ще припомня за всички, които никога не са виждали завода на София, че там се отделят допълнително всички рециклируеми материали, които е възможно да бъдат отделени и след това се произвежда РДФ. Всички тези инсталации подлежат на модернизация и това се прави навсякъде.

Чух политически лидери, които обясняват как на "Топлофикация София" не трябва да се дават пари, защото е губеща. Припомням нещо, което вярвам, че ние с вас знаем, "Топлофикация София" обслужва 420 хил. домакинства в София. Тя е стратегическо предприятие за националната сигурност. Без нея София не може.

Това, което ние искаме е да създадем нова модерна мощност и да спестяваме 65 млн. куб. м природен газ на година. Така се спестяват между 15 и 18 млн. евро и това допринася за стабилизиране на цената на топлинната енергия за столичани.

София има уникален шанс, с който мисля, че не може да се похвали нито една европейска столица, и той е да изгради системата за производство на енергия от РДФ с 58% безвъзмездна помощ по ОПОС. Общата стойност на проекта е 157, 5 млн. евро, а съфинансирането, за което ние искаме Вашето съгласие за кредит е до 65,7 млн. евро.

На 20 юли 2017 г. Вие ни дадохте мандат да водим преговорите с ЕИБ. Постигнатите параметри на заема са - срок от 19 години. От тях 4 години са гратисен период, а 15 години е срокът за изплащане. Фиксираният лихвен процент около 1,5%.

Предварителните анализи сочат, че на годишна база инсталацията ще реализира печалба от 10 млн. евро, а оперативните разходи за поддръжката й са до 7 млн. евро на година.

Припомням Ви и че в момента ние плащаме 5 млн. лв. за оползотворяване в циментовите заводи и то за количества по-малки от заложените за МБТ. Предстоят нови конкурси и можете да си дадете сметка, че тази цена ще нараства с увеличение на количествата.

И ще се върна последно на технологията, защото слушах много политици да разсъждават по тази тема. Технологията, която експертите предлагат за София, е доказано добра технология. Първо, газификацията, за която тук се лобира, не се използва никъде в Европа за изгаряне на РДФ. Инженерите от "Рамбол" и онзи ден го казаха - никой истински експерт няма да ви предложи тази технология, защото тя не става за РДФ и не е в най-добрите доказани технологии, за които се отпуска безвъзмездно финансиране.

По отношение на контрола на проекта искам да стане ясно, че още при проектирането "Рамбол" отразиха всички бележки, които бяха направени от Европейската комисия чрез механизма Джаспърс. Проектът има и изготвена положителна оценка на въздействието върху околната среда.

Имаме още много стъпки. След внасянето на апликационната форма, проектът ще бъде оценен отново от Европейската комисия и съответните дирекции. Убедена съм, че повторната проверка на Комисията е изключителен гарант за спазването на всички европейски директиви и норми.

И на последно място, благодаря на всички съветници, които в последните години ни подкрепяха в това да намерим трайно, екологично и модерно решение за цялостна интегрирана система за управление на отпадъците на София.

Благодаря на тези, които през 2016 г. подкрепиха градоустройствената промяна на ТЕЦ "София" и потвърдиха избора на площадката - това бяха съветници и от Реформаторския блок, и БСП, и Група 5, коалиция "Сердика" и разбира се, ГЕРБ Благодаря на съветници от Реформаторския блок и БСП, които ни подкрепиха през 2017 г. за кандидатстване по ОПОС и преговори с банката.

Благодаря на всички съветници, които изчетоха цялата документация, знаят всичко за проекта, обясняват фактите и задават трудни, но коректни въпроси. Специално благодаря на Николай Стойнев, който изчете цялата документация. И на последно място, благодаря и на онези общински съветници, които в последните дни дойдоха при мен и в лични разговори задаваха въпроси, каза столичният кмет.

Това, което искам да Ви уверя, че с тази инсталация ние гарантираме на София екологично, трайно, независимо и модерно управление на отпадъците. Ние знаем периодите, в които София е била изнудвана в кризи с отпадъците и знаем колко е струвало това на града и на гражданите. Виждаме, че такива опити се правят и днес. Затова ви моля, да вземем най-доброто решение, което ще направи София независима в решаването на най-ключовия за всеки милионен град въпрос - този с отпадъците, заключи Фандъкова.