Служители на Орегонската организация за защита на дивите животни са били принудени да евтаназират черно мече, което се сближило с хората и не се страхувало от тях. То успяло да се адаптира до такава степен с местните жители и с къмпингуващи в близката гора, че някои си направили селфита с него и му давали храна.

Биолозите няколко пъти предупреждават хората да стоят далеч от района близо до Хенри Хаг Лейк. Оказва се, че веднъж свикнало с хората, мечето трудно може да бъде преместено на друго място. Така или иначе, след като не изпитва страх, то се превръща в опасност за хората, алармират експертите. 

Снимка: Twitter на WCSO Oregon

Мястото, където скита мечето, е популярна дестинация за плаване с лодки в северната част на САЩ. 

На 13 юни, след поредното селфи с него, служителите на Орегонския отдел за риби и диви животни съобщават, че се налага приспиването му завинаги. По думите им, пораствайки, мечето ще стане опасно. 

До последно хората, почиващи в кемпери, са оставяли семена и плодове за мечката по пътеката към гората, въпреки указанията да не се приближават до животното. 

Снимка: Twitter на WCSO Oregon

"Това е класически пример за това, защо умоляваме хората да не хранят мечките", заяви биологът Курт Лиценз в изявлението на Орегонския отдел за риби и диви животни и добави: "Хората, които носят храна за тази мечка, може би са имали добри намерения, но тези животни не бива да бъдат хранени"

На няколко видеоклипове се вижда как мечето не се притеснява от хората и посещава къмпинга в търсене на вкусотии. Казусът с прекалено доброто мече заинтригува милиони в социалните мрежи. Някои от хората, пусналите селфита с животното в профилите си, вече са обвинени от защитнически организации за трагичната му съдба. 

"Срам за тези, които са приближили мечето и са се снимали с него. Дано сега сте щастливи, че е убито", са част от жестоките коментари.