София е на последна позиция от европейските столици според степента на удовлетвореност на жителите от спортни игрища, зали и съоръжения, показват данни от анализ на Евростат относно равнището на удовлетвореност от спортни съоръжения и възможностите за спорт в столиците на ЕС. Анализът е във връзка с началото на Световното първенство по футбол, отбелязва Евростат.

Едва 38 на сто от софиянци са доволни като цяло от наличието на спортни терени и съоръжения, като от тях 8 процента са "много доволни", а 30 процента - "по-скоро удовлетворени", показват данните на европейската статистика. Останалите 62 на сто от жителите на столицата ни са настроени негативно към възможността да се занимават със спорт заради недостига на терени или спортни съоръжения.

В София към момента съществуват една дузина големи стадиони, около 10 големи спортни комплекса, една голяма Национална спортна база, включваща 5 спортни салона, 3 открити плувни басейна, зали за фитнес, културизъм и възстановяване, както и много други по-малки спортни обекти.

Последният голям спортен обект в столицата е откритата през 2011 г. зала "Арена Армеец" с капацитет до 15 000 зрители, в която могат да се практикуват над 30 вида спорт.

Има и стотици частни спортни съоръжения, които обаче явно не задоволяват нуждите на обикновените столичани за спорт в милионна София.

Според експерти, на територията на София-град към момента има около 440 хектара площ за спорт и развлечения, а на територията на Столична община - около 1170 хектара терени за спорт и развлечения. Така по експертни оценки - от специално предвидените за спорт територии - на един жител на столичния град се падат по около 4 кв. метра за спорт.

Причините за състоянието на спортните терени в София са многообразни, но основно се открояват два проблема. Единият е, че София е най-динамично развиващата се столица в Европа, като за малко повече от 100 г. е нараснала с население близо 100 пъти. И другият - масовото застрояване на терени в София през последните години често включва и разрушаване на спортни площадки и застрояване на терени с друго предназначение.

Люксембург и Хелзинки - най-доволни от възможности и центрове за спорт

В двете европейски столици Люксембург и Хелзинки жителите са най-доволни от възможността да спортуват в разнообразните спортни центрове - близо 85 на сто от обитателите на столиците на Люксембург и Финландия дават положителен знак за възможностите да спортуват в градски условия.

Други европейски столици с отлични възможности за спорт са още Амстердам - 76 на сто, Прага и Дъблин - по 75 на сто, Париж - 71 на сто, Любляна, Братислава и Виена - с по 70 на сто и др.

Освен българската столица София с 38 на сто удовлетвореност от спортни съоръжения, по-малко от половината от населението на Братислава /43 на сто/, Букурещ, Валета и Атина /всички 44 на сто/ и Вилнюс /46 на сто/ - са удовлетворени от спортните съоръжения на техния град.

Изследването на Евростат за удовлетвореността от възможностите за спорт в градски условия обхваща общо 109 европейски града. Сред тях челна позиция по удовлетвореност заемат германския град Мюнстер и финландския Оулу, където жителите им дават над 85 процента удовлетвореност или оценка "5 звезди" за възможността да спортуват в градски условия.