Решението не засяга културите за засаждане. Европейската комисия потвърди пред АФП приемането на тази мярка. Сега текстът трябва да бъде формално приет и публикуван от Официален вестник на Европейския съюз, за да влезе в сила.
"Това е въпрос на седмици", каза източникът.

Двадесет държави гласуваха в понеделник в полза на мярката по време на среща на експерти в Брюксел. Великобритания и Швеция гласуваха против, заради твърде дългия, според тях, срок. Според сега действащия регламент срокът е 17-дневен, но на практика 75% от исканията от фирми за пускане на пазара на ГМО, използвани за храна и фураж бяха придружени от тестове за токсичност, извършвани в 90-дневен срок, се подчертава в информацията.

Френската евродепутатка Корин Лепаж осъди "оценката, според която рисковете от ГМО се намаляват". Бившата френска министърка на околната среда, която е докладчик на Европейския парламент за отношението към ГМО, настояваше за проучвания за токсичност две години.

"След всички тези години на дебати, скандално е, че Франция позволи да се приеме оценка за намаляващ риск от ГМО", каза тя в изявление. Това гласуване на Франция е в пълно противоречие с ангажиментите на френското правителство да подобри оценяването на рисковете и не се осмелявам да мисля, че то е насочено към подкрепа на САЩ в рамките на преговорите за свободна търговия ЕС - САЩ", добавя тя.

Мярката трябва да деблокира разрешенията за пускане на пазара на ГМО. Тя не урежда обаче исканията за разрешения за култури, тема, която се политизира много.

Разрешенията за отглеждане тровят отношенията между Европейската комисия и държавите-членки. Осем страни - България, Франция, Германия, Люксембург, Австрия, Унгария, Гърция и Полша поддържат предпазни клаузи, които забраняват на тяхна територия отглеждане на култури от единствените две култури ГМО, разрешени за отглеждане в ЕС - царевицата MON 810 на Монсанто и картофа Амфлора за производство на нишесте на BASF.
Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу опита да предизвика вдигане на забраните, но разобличен от правителствата при гласуването изостави идеята.