Европейският парламент, Европейската комисия и държавите членки се договориха за въвеждането на дигитален COVID сертификат в Европейския съюз за пътуване. Документът ще съдържа информация за това дали дадено лице е ваксинирано, има ли актуален PCR тест или е преболедувало коронавируса.

Сертификатът ще бъде под формата на QR код на смартфон или свален на хартия, позволявайки на властите да определят статуса на посетител въз основа на данни от родната му страна.

Удостоверението няма да бъде предварително условие за свободно движение в ЕС и няма да е документ за пътуване. Европейската комисия ще осигури поне 100 милиона евро за изследвания, за да се намалят сегашните цени на взимането на проба, съобщи ЕК, цитирана от БТА.

Държавите от ЕС се очаква да не налагат допълнителни ограничения за пътуване, като карантина или изследване, освен ако това не е необходимо за опазване на общественото здраве и като се вземат предвид научните данни, включително от Европейски център за предотвратяване и надзор на заболяванията.

Предвижда се държавите от ЕС да приемат удостоверенията, издадени в други европейски страни за ваксинираните с препарат, разрешен за употреба от Европейската агенция по лекарствата. Страните ще решават дали да приемат удостоверения, издадени в други страни от ЕС за ваксинирани с препарати, одобрени от Световната здравна организация за спешна употреба.

Постигнатата договореност подлежи на потвърждение от парламентарната комисията по граждански свободи на 26 май и от ЕП в началото на юни. След това ще бъде необходимо одобрение и от Съвета на ЕС, се уточнява в съобщението.

40% от пълнолетните граждани на Европейския съюз вече са ваксинирани с първа доза на ваксините срещу COVID-19, a 17 на сто са напълно имунизирани. Данните съобщи еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакидес на неформална среща на здравните министри на страните от ЕС, предаде БНТ.

По думите ѝ ситуацията в общността се подобрява, броят на новозаразените с COVID-19 e спаднал с 39% от средата на април, а ваксинацията набира скорост. През есента се очаква да има и лекарства срещу болестта.

Европейската комисия подписа днес трети договор с фармацевтичните дружества "Байонтех" и "Пфайзер". С него се запазват допълнителни 1,8 милиарда дози от името на всички държави членки на ЕС за периода от края на тази до 2023 година. Ваксините ще бъдат адаптирани и към новите варианти на вируса.

"Това е договор от ново поколение. Той изисква производството на ваксини да става изцяло в Европейския съюз, важните съставки за ваксините също ще се произвеждат тук. Договорът ще съдържа и условия за по-лесна препродажба или даряване на ваксините. Всички следващи договори от второто поколение ще следват този модел", заяви Кириакидес.