Жителите на две свиленградски села - Варник и Маточина, което е на българо-турската граница, ще бъдат евакуирани заради възникнал пожар. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Хасково.

В извеждането на населението на безопасно място ще бъдат ангажирани полицейски служители, уточниха от държавната управа.

Огънят е тръгнал от село Присадец и опасно напредва към Маточина. Огнената стихия се разпростира на широк фронт и поглъща всичко след себе си.

Евакуацията на жителите на селата Варник и Маточина в общината е превантивна заради пожара, който е потенциална заплаха за населените места заради силния вятър. Това съобщи за БТА кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев. Извеждането на хората е разпоредено със заповед на областния управител на Хасково, уточни той.

Жителите на Варник са двама, а на Маточина - около 10, посочи Карчев. По негови думи Маточина, което се намира на границата с Турция, е по-застрашеното село. Карчев каза още, че има готовност хората да бъдат настанени в читалището в село Сладун.

Според местните жители, нелегални мигранти са запалили огъня.

Общо три пожара бушуват в Хасковска област днес следобед.

Единият е на голяма площ - в землищата на тополовградските села Присадец и Филипово. Там са ангажирани осем екипа огнеборци, казаха още от администрацията. Помагат още гасачески групи от Горското стопанство и община Тополовград. Там теренът е силно пресечен и затруднява работата на пожарните екипи. Друг пожар е възникнал и край село Радовец, община Тополовград.

Към мястото на пожара пътува директорът на ГДПБЗН гл. комисар Александър Джартов.

Областният управител на Хасково обяви частично бедствено положение в Свиленград и Тополовград заради възникналите четири пожара в Сакар.

Често причината за пожарите в област Хасково са от проявена небрежност от преминаващи мигранти, безотговорно отношение от страна на земеделските стопани, както и пустеещи райони, които са неподдържани, сочи анализ на "Югоизточно държавно предприятие" (ЮИДП) - Сливен, който бе публикуван на сайта на институцията преди дни.

През август община Свиленград вече веднъж обяви бедствено положение заради големия пожар в Сакар планина, който обхвана към 15 000 декара площи, от които 7000 - горски фонд.