Положението е овладяно, каза в Берковица министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Тя посети населеното място, където от началото на юни паднаха поройни дъждове и на няколко пъти станаха наводнения.

Евакуирани са хора от села в Монтанско заради придошли реки и наводнени домове.

Критично е положението във Врачанско, където на места е обявено частично бедствено положение. 

В Дунавци, Видинско, също има евакуирани хора, водата е засегнала десетки имоти. 

В Своге е наводнен градският стадион.

Берковица и селата в Монтанско

В пълна мобилизация сме не само в Министерството на труда и социалната политика, но и в Министерството на вътрешните работи, в Министерството на отбраната, премиерът, областната управа и местните власти, добави Шалапатова, цитирана от БТА.

На място министърът и местните власти обсъждат дали има нужда от допълните мерки за подпомагане на пострадалите. Не говорим само за материална подкрепа с пари, еднократни помощи, вода, храна и препарати, а за психическа и емоционална подкрепа на хората, които са съсипани след бедствието, добави министърът.

Искаме хората да видят, че не са сами и че до тях има държава и хора, които им помагат, посочи още тя.

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и областният управител на Монтана Валери Димитров посетиха Берковица

Снимка: БТА

Министър Шалапатова добави, че по искане на Община Берковица вече е отпуснато финансиране да бъдат наети на работа безработни, които да помагат в пострадалите домакинства с разчистване, пазаруване на храна и друга помощ.

Създали сме организация максимално бързо да бъдат обработени подадени от хората заявления за еднократно подпомагане, да бъдат разгледани и одобрени максимално бързо и още до края на юни те да получат планираните средства, които са до 1512 лв., каза още министър Шалапатова.

Военни отводняват в Берковица

Снимка: Министерство на отбраната

Военнослужещи от Сухопътните войски и днес оказват помощ на жителите на Берковица, за да се справят с щетите, нанесени от водната стихия в града, съобщи Министерството на отбраната. За пореден, пети, ден с помощта на 10 специализирани машини те разчистват пътната и критичната инфраструктура, както и речното корито на река Раковска.

Областният управител на Монтана Валери Димитров съобщи, че през нощта в региона са паднали нови обилни валежи, които на места са достигнали 60-70 литра на кв. метър. Има нанесени щети по инфраструктура в много селища на региона, но радостно е, че няма нито един пострадал или бедстващ човек, каза Димитров.

Село Лиляче - вижда се докъде е стигнало нивото на водата

Снимка: БТА

Проливните дъждове в област Монтана продължиха с голям интензитет и през тази нощ, хора от различни селища в региона бяха евакуирани заради придошли реки и наводнени приземни етажи на техните къщи, съобщи за БТА Ивайло Цветанов - временно изпълняващ длъжността директор на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана.

Повече от 10 души, живеещи по поречието на река Шугла в селата на община Монтана Сумер, Трифоново и Крапчене, са били евакуирани от пожарникари и спасители заради рязкото покачване нивото на реката и заливане на дворовете, мазетата и приземните етажи на техните къщи. Един човек, живеещ в близо до река Огоста в Бойчиновци, също е бил евакуиран. Повечето от евакуираните са трудноподвижни хора, които са настанени при роднини.

Чистене на калните наноси в село Лиляче

Снимка: БТА

Лиляче, Врачанско

Повече от 30 имота в село Лиляче се нуждаят от изпомпване на вода в момента, а в колко има нанесени щети от водата все още не е ясно, каза за БТА кметът на селото Вероника Ценова. На място работят екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението", които изпомпват вода, около 20 доброволци помагат за разчистване на тиня и унищожена покъщнина от засегнатите домове - предимно мазета и приемни етажи, обясни кметът и добави, че това, от което имат най-голяма нужда на този етап са хора, за да може щетите да бъдат отстранени по-бързо.

Кметът на Лиляче Вероника Ценова

Снимка: БТА

Сериозно засегнати са четири улици, има и такива, които са покрити с донесени наноси и чакъл от водата, там вече работят фадроми, каза още Ценова. По думите ѝ в най-ниската част на селото височината на водата е минавала два метра. Още снощи е започнала да се оттегля и в момента реката е в коритото си, но е много пълноводна. При нормални условия река Лиляшка бара може да се прескочи, а сега е поне десет пъти по-голяма, обясниха местни жители. "Водата се оттегли, но положението си е критично, не сме спокойни", обяви кметът на село Лиляче.

От 2005 година насам за четвърти път се наводняваме, сподели Дафинка Обретенова, която живее в една от най-засегнатите къщи. Проблем по думите ѝ създава и стената, която е издигната, за да пречи на реката да излиза от коритото си. Тя спира реката, но пречи на водата, която идва от по-високата част на селото, да се оттича и я задържа около къщата. "Лошото е че миналото лято направихме основен ремонт, купихме нови мебели и сега всичко е за изхвърляне. Да не говорим за зимнина, друга покъщнина, растенията в двора", сподели още жената.

Водата е навлязла в село Лиляче

Снимка: БТА

Тази нощ частично бедствено положение обяви областният управител на Враца за територията на две общини - Враца и Криводол. 

Мездренските села

Обиколка на селата от община Мездра, засегнати от дъждовете през последното денонощие, извършват областният управител на Враца Георги Митов, зам.областният управител Милчо Стефанов и кметът на община Мездра Иван Аспарухов.

За БТА кметът на Мездра каза, че най-тежко е положението в с. Лютидол, където са откъснати водопроводите и от двата водоизточника и няма вода в цялото село. Има и паднали подпорни стени. В с. Ребърково водата е подкопала гробищния парк. Тежка техника изрива нанесената баластра по междуселските пътища, обясни още Иван Аспарухов. Щетите тепърва ще се уточняват. За последните десетина дни силният дъжд създава за втори път проблеми в района на Мездра.

Ето още снимки от местата, пострадали от пороите >> 

На 4 юни порой заля с. Лютидол, тогава временно бе спряно движението и по международния път Е 79 в района, поражения имаше и в селата Ребърково и Лик. 

Дунавци, Видинско

Във Видинско река преля и наводни къщи и дворове в град Дунавци, съобщи БНТ. Спасителни екипи през нощта са пренасяли на ръце възрастни хора от домовете им. Четирима са настанени в сградата на кметството, тъй като не е имало, къде да нощуват. Други са при близки.

МВР съобщи за около 60 наводнени къщи и дворове, водата на различните места е с различно ниво - от 60 см до 100 см. Към момента на терен работят три екипа от пожарната във Видин - извършват дейности по отводнявания в мазета и дворове. Евакуирани са хората от ниската част на града. Няма сведения за бедстващи хора. Реката се е прибрала в коритото си.

Обявено е бедствено положение в община Димово.

Софийско

В началото на с. Батулия, община Своге, върху пътя към махалите "Ръсево усое" и "Широка поляна" се е свлякла земна маса и той е непроходим за превозни средства, няма и електрическо захранване в махалите. Към момента няма бедстващи хора. Над селото има и откъснати два малки моста, съобщиха от МВР.

Наводненият стадион в Своге

Снимка: Фейсбук страница на ПФК "Спортист" - Своге/БТА

Градският стадион в Своге е наводнен, което ще доведе до промяна на плановете за старт на лятната подготовка на отбора, съобщиха на Фейсбук страницата си от Професионален футболен клуб "Спортист" - Своге. Причина за наводнението е покачване нивото на река Искър вследствие на обилните дъждове и контролираното изпускане на язовирите в региона.

В с. Владо Тричков пътят към махала Радач е изровен и затлачен от земна маса, на места отнесен. Няма бедстващи хора.

В София е по-спокойно

Към момента речните корита са проходими, няма опасност от преливане на язовирите на територията на столицата, съобщиха от пресцентъра на общината. В сравнение с вчера водните нива в общинските язовири са спаднали с 10-15 см.

Продължава активното наблюдение на речните корита и язовирите, почистване и организиране на помощ за хората. Продължават обходи на терен и се следи обстановката във всички райони. Отводняват се четири дворни места в Нови Искър. Аварийни екипи на общината и на Столичната пожарна работят на място. Извършва се и почистване на наноси.

По информация на "Напоителни системи" ЕАД - клон "София", към момента в язовир "Искър" има наличен 12% свободен обем; язовир "Панчарево" е 1,80 м под кота от преливника, изпуска се с 15 куб. м в секунда.